Ligaåret 2010/11 kan nu läggas till historien. Säsongen är över för de flesta serierna på kontinenten.
Ligaåret 2010/11 kan nu läggas till historien. Säsongen är över för de flesta serierna på kontinenten. - Foto: LUCA BRUNO/AP/SCANPIX

Nouri: "Det var det fotbollsåret"

Ramin Nouri konstaterar det uppenbara. Fotbollssäsongen på kontinenten är nu över och kvar står fotbollsälskare som får vandra in i slutspurten med ett James Bond-logiskt avslut i sikte.


Napoli och Inter torskade. Det blev endast en pinne för Arsenal. Bayer Leverkusen pallade inte för trycket och Real Madrid lyckades inte ta chansen att närma sig Barcelona.

Det är med stor besvikelse man nu sammanfattar denna helg. Det är svårt som fotbollsälskare att dra på smilbanden när man vet att de fyra stora ligorna är avgjorda med flera omgångar kvar.

Det är som att se en film man vet slutet på. Varför inte en James Bond-rulle som exempel? Man vet att han inte kommer att dö i slutet utan kommer att rädda världen på något befängt sätt. Men man vill ju ändå se filmen. Kanske för elegansen, dramatiken, actionscenerna eller de klyschiga meningarna.

Om fotbollssäsongen 2010/2011 hade en dramaturgisk kurva hade den varit inne på avtoningen nu. Man har precis sett konfliktförlösningen och det enda man gör nu är att invänta eftertexterna. Trist är att vi, med fem-sex omgångar kvar, redan nu kan börja summera säsongen som gått.

Milan tar det

Allt började på lördagskvällen. Där tog det hela fart. Inter underpresterade på ett sätt som vi inte har sett de göra sen i höstas. I ärlighetens namn har man fått Rafael Benitez-vibbar över den senaste tidens Inter.

Vart försvann glädjen, hungern och viljan som Leonardo bringade med sin ankomst? De fanns hos Milan istället som skrattade sig till tre poäng mot korthuset Sampdoria. 

Hoppet om en spännande avslutning låg hos ett gäng napolitanare och ett monster vid namn Edinson Cavani.

Uppdrag: Att slå ett Udinese som kom till spel utan Alexis Sanchez och Antonio Di Natale, men med ett självförtroende som varit få lag förunnat på den här sidan Dackefejden.

Lättare sagt än gjort. Det blev 1-2-förlust och grattis säger vi till Milan som med fem omgångar kvar leder med sex poäng.

Real orkar inte haka på

Så var det det där med ”klassikern”. Om något skulle hända i ligatabellen skulle det börja på Santiago Bernabeu i lördags.

José Mourinho skämtade innan matchen om att han skulle träna med tio man eftersom han har fått spela med en man kort mot Barcelona med både Inter och Chelsea. Ganska kul tyckte jag. Att träna med tio man istället för att träna på att undvika att spela med tio man.

Det blev ett rött kort i matchen - precis som Mourinho förutspådde. Skämt eller inte. Real lyckades göra ett mål med en man kort. 1-1 blev slutresultatet. Ett resultat som satte spiken i denna ligas kista och grattis säger vi till Barcelona som med sex omgångar kvar fortsatt leder med åtta poäng.

Leverkusen blev demolerade

Ett pressat Bayer Levekusen kom till Allianz Arena med kniven mot strupen. Vinst var ett måste om man skulle hålla toppstriden vid liv. Inför söndagen kunde gapet mellan Bayer Leverkusen och Borussia Dortmund som minst minska till två ynka poäng och som max öka till hela åtta.

Josef "Jupp" Heynckes har, som alla vid det här laget vet om, skrivit på för Bayern München. Ett beslut som spädde på enorma konspirationsteorier inför matchen. Hur skulle den framgångsrike tränaren agera under drabbningen? Satsa allt för en seger eller acceptera att den nya arbetsgivaren skulle bli betänkligt missnöjd om han förvanskade sydtyskarnas chanser till Champions Leaguespel?

Ni kan ju gissa hur det hela slutade. Hemmalaget Bayern rakade in fyra baljor innan Leverkusen kommit ur startgroparna. Matchen slutade 5-1 och Allians Arena välkomnar nu Heynckes med öppna armar. På Bay Arena råder uppehållstillstånd.

Trist för Bayer Leverkusen, trist för ligan men grattis säger vi till Borussia Dortmund som med sex omgångar kvar leder med åtta poäng. Men än lever slaget om de åtråvärda platserna till klubbfotbollens största spektakel och skådespel. Här har dramaturgin ännu inte gått in på sin avtoning.

Sent straffmål tog död på Arsenals gulddrömmar

England då. Precis som Inter, Napoli, Real Madrid och Bayer Levekusen var Arsenal i stort behov av en vinst. Problemet var att europaspelsjagande Liverpool stod för motståndet. Många Liverpoolsupportrar ville se sitt lag förlora och hjälpa Arsenal i titelracet mot Manchester United. Allt för att förstöra för Wayne Rooney, Alex Ferguson och de andra "röda djävlarna".

Visst fick man se en otrolig avslutning av matchen men resultat blev inte direkt det bästa för oss som ville se en nagelbitare till ligaslutspurt. Grattis säger vi till Manchester United som med sex omgångar kvar leder med sex poäng.

Ligorna är alltså så gott som avgjorda. Vi får vända oss till franska Ligue 1 istället. Eller kanske Allsvenskan. Annars kan man alltid dra på en Bond-rulle.

Men trots att många filmer slutar med ett förväntat slut, med ett slut som inte rör en mer än till en skvätt salt längs med kinden. Trots allt det kan detta videoklipp ändå stå som ett epitet i för att världens vackraste sport ännu inte förvanskats till oigenkännlighet av kapitalismens pompösa krafter.

Se filmen här.

Ramin Nouri.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

1 timme sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

2 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.