Ralf Rangnick, med två månader på posten - ställs mot Sir Alex Ferguson, med snart 25 år i ryggen som manager över Manchester United.
Ralf Rangnick, med två månader på posten - ställs mot Sir Alex Ferguson, med snart 25 år i ryggen som manager över Manchester United. - Foto: SCANPIX

Schalke 04 är inte en kontruktion utan ett koagulerat monster

I kväll drabbar en manager med drygt 25 år på samma avbytarbänk samman med en tränare som återanställdes för mindre än två månader sedan.


Vägen fram till semifinalen

Manchester United gick som bekant obesegrade genom gruppspelet mot Glasgow Rangers, Valencia och Bursaspor. I den inledande åttondelsfinalen fick verkligen bekänna färg i Stade de Velodrome's innandömen mot Marseille.

Därefter stod det klart att Fergusons mannar skulle ställas inför "Battle of Britain" mot Chelsea. En kvartsfinalserie som Wayne Rooney och grabbarna enkelt lekte hem.

Schalke 04 har även de gått som tåget genom turneringen. Efter en inledande förlust borta mot Lyon tappade tyskarna endast en poäng till i gruppspelet.

I åttondelsfinalen avfärdades Valencia relativt enkelt med sammanlagt 4-1. Därefter väntade mästarna, FC Internazionale Milano. Det var ett nederlagstippat Schalke som ställde upp på San Siros gräsmatta.

Det var ett gäng hjältar som lämnade efter att ha vunnit med 5-2. Returen blev en transportsträcka mot semifinalen, men även den matchen vann tyskarna, den gången med 2-1.

GELSENKIRCHEN. Under tisdagskvällen utspelar sig ett slag i tyska Gelsenkirchen. I hjärtat av Ruhrområdet ska FC Schalke 04 försvara sina färger mot ett favorittippat Manchester United med en viss skotte i spetsen.

När England möter Tyskland i landskamper präglas matcherna av hat från läktarhåll, gastkramande kamp på gräsmattan och en ansträngd stämning mellan avbytarbänkarna.

Men när Wayne Rooney och Raúl Gonzalez Blanco i kväll beträder Veltins-Arena gör de det med ömsesidig respekt. Trots att två radikalt olika situationer råder i de båda klubbarna.

Kaos i ligan - succé i Europa

Schalke 04 har harvat sig vidare i världens största klubbspektakel mer som ett koagulerat lag än en konstruerad långtidssatsning. Raúl i spetsen och Manuel Neuer längst bak har många gånger hållit klubben kvar i turneringen. Den ena anlände för att avsluta karriären, den andre är på väg att lämna för hatklubben, Bayern München.

Där bölderna från fjolårets resa fortfarande inte läkt, är Ralf Rangnick plåstret som håller artärerna intakta. Rangnick som på kort varsel fick ta över efter att Felix Magath fått sparken. Detta sedan den tidigare tränaren åderlåtit klubben och accepterat att "Die Königsblauen" kraschat i ligaspelet.

Får beröm från Manchester

Tränarkarusellen är trots Rangnicks tunga namn, långt i från löst. Klubbens president, Josef Schnusenberg, har många lösa trådar att dra i när säsongen ska summeras.

Men, som plåster på såren, hävdar samtidigt Rangnicks motsvarighet i United att det fortfarande är långt kvar till Wembley Stadium:

– De har besegrat varenda lag de mött på hemmaplan i Champions League, säger den beryktade skotten och fortsätter:

– För att sätta det i perspektiv är det en fantastisk formkurva och det finns inte en suck att Manchester United kommer underskatta det här laget.

25 år mot två månader

Det uppenbart intressanta inför tisdagens drabbning är inte endast att ena laget snart suttit med samma manager i över 25 år - och den andra i endast två månader - utan de statistiska förutsättningarna som råder.

Manchester United har vunnit tio av sina senaste 12 utlandsflykter. Och samtidigt har, som tidigare nämnt, Schalke besegrat alla sina motståndare inför de drygt 61 000 galna Gelsenkirchenborna.

Att Raúl dessutom var nära att skriva på för Manchester United, gör inte drabbning en gnutta mindre spännande.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!