Kampen i London kan ha skjutit liv i ligan

- 01/05/2011, 17:05 -
Wayne Rooney tillsammans med Sir Alex Ferguson gjorde vad de kunde, men fick aldrig hål på Arsene Wengers Arsenal.
1 av 2

Wayne Rooney tillsammans med Sir Alex Ferguson gjorde vad de kunde, men fick aldrig hål på Arsene Wengers Arsenal.

Sang Tan/SCANPIX

2 av 2

Sang Tan/SCANPIX

Arsenal lyckades med nöd och näppe besegra Manchester United hemma på Emirates Stadium.

LONDON. Vad ska man säga om årets Premier League?? Adjektiven är slut, superlativen är överanvända och klyschorna har förvandlats till temporära sanningar. Den här säsongen kommer leva i minnet i många år framöver.

Och känslan av mållöshet blev inte sämre efter lördagseftermiddagens gigantmöte på Emirates Stadium. Den heta drabbningen mellan Arsenal och Manchester United bjöd i sedvanlig ordning upp till kamp. Passande dagen till ära då arbetarrörelsen världen över skulle hyllas.

Hjärnornas kamp

De två bistra männen på avbytarbänkarna, som på senare år gått från stamfejdernas fäder till två kollegor med ömsesidig respekt, satt tyst och begrundade sina grundläggande taktiska dispositioner. Sir Alex Ferguson förlitade sig på Uniteds blixtsnabba kontringsspel. Arsene Wenger valde att fortsätta med sitt plagiat av Barcelonas passningsspel.

Och långt in på den andra halvleken var det fransmannen som hade övertaget. Arsenals "Kings of Sexy Football" briljerade. Vävde in smarta överlappningar med ett kortpassningsspel av den högre skolan.

En sekund avgjorde matchen

Manchesterlagets ack så rigorösa försvarsspel levererade även denna afton. Men efter en taktisk ompositionering från skottens sida fick hemmalaget en lucka. Koreanen Ji-Sung Park fick, trots en begränsad erfarenhet från spel på Uniteds centrala mittfält, ta plats bredvid Michael Carrick och stod för ett klassiskt frispel. Under en sylvass kontring från Arsenalhåll tillät den konditionsstarke 30-åringen Aaron Ramsey få halva Wales i Uniteds straffområde. Med en enkel bredsida rullade walesaren in Arsenals ledningsmål.

Därefter var det Manchester United för hela slanten. På bänken rådde det 1 maj-stämning. Skotten från Govan luftade alla verbala attacker han kunde finna. Men någon nyckel kunde han inte finna.

Matchen slutade 1-0, trots en omdiskuterad straffsituation för Manchester - och det är nu ett Manchester som kommer gå in till drabbningen med Chelsea med den gamla klyschan framför sig. Sir Alex Ferguson kommer sannerligen att spela med kniven mot strupen.