Nouri: "Hysterin är ett minne blott"

- 09/05/2011, 09:09 -
Pep Guardiola och Lionel Messi firar segern över Real Madrid. Härnäst väntar en romantisk resa till London där alla drömmar kan uppfyllas.
1 av 3

Pep Guardiola och Lionel Messi firar segern över Real Madrid. Härnäst väntar en romantisk resa till London där alla drömmar kan uppfyllas.

Manu Fernandez/SCANPIX

José Mourinho klev fram ur sin grotta likt ett murmeldjur och fick, olyckligtvis, inte syn på sin skugga?
2 av 3

José Mourinho klev fram ur sin grotta likt ett murmeldjur och fick, olyckligtvis, inte syn på sin skugga?

Daniel Ochoa de Olza/SCANPIX

För Mourinho blev det åminstone en titel.
3 av 3

För Mourinho blev det åminstone en titel.

Paul White/SCANPIX

Mourinho på läktaren, filmningarna som förstörde och Messi påminner Nouri om Frodo. Dagens måndagskrönika betar av El Clasíco-hysterin.

Äntligen är den här hysterin kring El Clasíco över. 18 dagar har känts som 18 veckor. Och det gick slutade som de flesta hade gissat. Real Madrid fick cupen medan Barcelona fick ligan och biljetten till Champions League-finalen. Den sistnämnda efter en hel del minst sagt kontroverser. Filmade de? Filmade de inte? Ni vet, hela det köret.

Efter alla de fyra mötena lagen emellan har folks reaktioner varit som att de aldrig tidigare har sett filmningar i fotbollssammanhang. Som att en helt ny värld öppnades.

Alla filmar. Hela tiden. Överallt. Filmningar har funnits sedan sportens begynnelse. Men det som förvånade folk var att Barcelona var de som filmade. Barcelona! Laget som alla älskar att höja till skyarna. Folks verklighetsbild rubbades men så stod de där som segrare ändå.

Filmare, fuskare eller genier?

De har sin tiki-taka-fotboll som de lever på. Inte heller det är något nytt egentligen då den har sin grund i Rinus Michels totalfotboll från 70-talet. Visst kan den vara fin att kolla på och framför allt svår att försvara sig mot. Men det är inte en omöjlighet. Om det är någon som vet hur man hanterar den så är det José Mourinho.

Mourinho var innan matcherna upptagen med att rikta blickarna mot sig och agera rubrikmakare på presskonferenser. Varför kan man fråga sig? Jo, allt för att ge sina spelare den ytan, lugnet och friheten de behövde innan match. Han gjorde så att mediernas fokus lades på andra saker än det som var viktigast. I detta fall spelarna.

En ”Mourinho” mot Mourinho

Jag skulle nog säga att han lyckades, om inte det vore för att Pep Guardiola gjorde en ”Mourinho” mot Mourinho. Real-spelarna hade länge tränat på hur man ska försvara sig mot Barcelonas hyperfarliga anfall. Men genom att filma och slänga sig gjorde Barcelona-spelarna att en viss känsla av frustration infann sig hos Mourinhos mannar.

Fokus lades då på frustrationen istället för det som var viktigast. I detta fall att försvara sig. Det gav då bl.a Messi den ytan, lugnet och friheten han behövde.

Ibland måste man spela fult för att kunna få spela snyggt. Barcelona har bara sin tiki-taka-fotboll. Det är allt. Ser man på andra lag som Real Madrid, Milan, Inter eller Manchester United så behöver man två händer för att kunna räkna alla formationer, spelstilar och taktiker som vardera av dessa lag har använt sig av under den gångna säsongen.

Jag säger inte att Barca ska ändra sitt spelsätt. Det är deras signum. Det är det de är bäst på.

Därför var de tvungna att få stopp på mannen som kan hindra de från att spela sitt spel. Filmningar blev lösningen. Ser man på filmningarna var de flesta av situationerna (förutom Pepes) inte så matchavgörande. Ingen ledde till en straff eller en frispark som resluterade i mål. Många av de var vid mittplanen.

Men det spelar ingen roll. Bara man lyckas få motståndarna ur balans. Fräckt. Fult. Genialiskt.

Messi som Frodo

Jag har spelat fotboll nästan hela mitt liv och vet själv hur det kan vara när man får domslut emot sig. Det tar på psyket. Vare sig det är ett inkast åt fel lag, en tveksamt dömd offside eller en filmning i mittcirkeln. När dessa felaktiga domslut byggs upp blir man fullständigt tokig och tappar det till slut.

När jag tänker på Barcas filmningar kommer jag att tänka på den sista filmen i trilogin om Härskarringen, Sagan om konungens återkomst. Jag tror det är bland de sista scenerna.

Aragorn och sitt entourage kommer fram till att Frodo måste vara någonstans vid Domedagsberget mitt i Mordor. Då bestämmer de sig för att gå till ett sista krig. Endast för att rikta Saurons öga någon annanstans än på Frodo som då obemärkt kunde kasta ringen i elden.

Det sista Aragorn skriker innan han drar svärdet är ”For Frodo!”.

Tänker på El Clásico då. Tänker på hur Barcelona-spelarna lika gärna kunde ha skrikit ”For Messi!”.

//Ramin Nouri