Lördag 29 Jan
Stockholm

Lista: Säsongens subjektiva fiaskon

Ja, det är Antonio Cassano under ett av sina många psykotiska återfall. Vem kan stoppa honom? Jo, José Mourinho.
1 av 5
Ja, det är Antonio Cassano under ett av sina många psykotiska återfall. Vem kan stoppa honom? Jo, José Mourinho. Foto: ALBERTO PELLASCHIAR/SCANPIX
Här är upprinnelsen till Sampdorias hjärnsläpp. Cassano får frispel efter ett gult kort 2007. Kedjereaktionen slutade med att Sampdoria får spendera säsongen 2011/12 i Serie B.
2 av 5
Här är upprinnelsen till Sampdorias hjärnsläpp. Cassano får frispel efter ett gult kort 2007. Kedjereaktionen slutade med att Sampdoria får spendera säsongen 2011/12 i Serie B. Foto: CARLO BARONCINI/SCANPIX
Om det var någon som kunde slå hål på luftskeppet Barcelona, så var det spelarna själva.
3 av 5
Om det var någon som kunde slå hål på luftskeppet Barcelona, så var det spelarna själva. Foto: EMILIO MORENATTI/SCANPIX
Nyheter24 avstår från att kommentera denna bild.
4 av 5
Nyheter24 avstår från att kommentera denna bild. Foto: Manu Fernandez/SCANPIX
I mörkret lurar José Mourinho.
5 av 5
I mörkret lurar José Mourinho. Foto: Daniel Ochoa de Olza/SCANPIX

Nyheter24:s sportredaktör Björn Ehrnberg sågar de som sågas bör. OBS! Detta är en högst objektiv och statistiskt säkerställd lista.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rangordning:

I listor liknande denna är det oerhört svårt att göra någon inbördes rankning. Men här är ett försök.

I konsten att slänga bort sin historia vinner: West Ham United.

I konsten att kasta bort en succé: Wolfsburg.

När det kommer till konsten att krascha är den oundvikliga vinnaren: Sampdoria.

I konsten att torska trots att man investerat 40 000 miljarder kronor: Real Madrid. (fotnot. Summan är fritt översatt från Euro enligt dagskursen den 11 maj 2011).

Konsten att ta död på myten om sig själv: FC Barcelona.

Den brittiska islänningen

West Ham United är och kommer för alltid att förbli en av den engelska fotbollens mest anrika klubbar. Ägarna till klubben med de mörklila dräkterna på Upton Park har inte gjort sig kända för sina stora ambitioner, men likväl är det med sorg i ögonen man ser det stundande förfallet framför sig.

I skrivande stund är det inte mycket som talar för att "The Hammers" håller sig kvar i Premier League. Och anledningen till den obeskrivliga besvikelsen är onekligen de mångmiljonbelopp som publiken på Boleyn Ground blivit lovade. Att laget inte skulle falla ur var Eggert Magnusssons mantra, men när islänningen fick slut på cash dog också förhoppningarna.

West Ham slutade säsongen 2009-10 en hårsmån från degradering. Och i år står de med största sannolikhet med brallorna nere i Coca-Cola Championship. Och i samma veva glider Island allt närmare Grönland och allt längre bort från de brittiska öarna.

Tyska Bajen

Vfl Wolfsburg vann Bundesliga 2008-2009. Tillsammans med Felix Magath och den bosniske monsteranfallaren Edin Dzeko tog "die Wölfe" Europa med storm. Laget plockade hem titeln två poäng före de mesta mästarna Bayern München.

Nu har de fem poäng upp till säker mark och är endast målskillnad ifrån nedflyttningsträsket. Med andra ord har det grönvita laget förvandlats till en tysk version av Hammarby IF. Grönvitt i kaos. De grönvita är på väg ner i 2. Bundesliga.

En intressant poäng som bör belysas här är att laget som ligger ovanför Wolfsburg är laget som nyligen blev utslaget ur Champions Leagues semifinaler - Schalke 04 placerar sig på en mindre smickrande 14:e plats.

Italienska ubåtar

Man kan skriva spaltmil om den gamla damens fullständiga makulering av allt som heter form under säsongen 2010-11. Juventus är nu på god väg att missa europaspel, men trots det enorma fiaskot går det inte att bortse från en annan flopp-kandidat från den italienska ligan. Nämligen U.C. Sampdoria.

För när ligan drog igång och truppen fortfarande var intakt konkurrerade "i Blucerchiati" om att återigen få ta flyget ut i Europa. Men exakt allt stagnerade under januarifönstret. Den fem år gamla jättepojken Antonio Cassano tog sina psykotiska problem till AC Milan. Giampaolo Pazzini hoppade skepp och kvar låg en sönderslagen, blodig och inte lika underbart blå tröja.

Sampdoria har likt en ubåt utan deplacementstyngdpunkt sjunkit och trycket har nu stigit till sådana nivåer att fansen öppet kastar sten på spelarubåten och diskussioner förts om att spelarlönerna bör dras in. Det ser inte direkt ljust ut för Sampdoria.

Spanska fiasko-rubriker

I ärlighetens namn ska inte endast lag i bottenträsken primeras när vi utser årets floppar. Det finns även jättar som får sin beskärda del av rappa pisksnärtar. En av dessa är självfallet Real Madrid.

Nu kommer hälften av den iberiska halvöns tevetittare att "go bananas".

"Vad då flopp?". "Vad fan snackar du om? Fiasko?". "Vad har du rökt för något?" Jag har rökt en tabell, kryddat med lite statistik och inhalerat det faktum att FC Barcelona än en gång spelar Champions League-final. Att FC Barcelona än en gång vinner ligan.

Ett halv kungadöme för Copa del Rey räcker långt när törsten dig tvingar. Men faktum kvarstår. José Mourinho och miljarder är för tillfället inte tillräckligt för att välta katalanernas herravälde - därmed säger/skriker logiken efter fiasko-rubrikerna.

Konsten att skjuta sönder sitt rykte

Men detta till trots, vill undertecknad återigen kasta en molotovcocktail mot världens bästa lag. Det finns ingenting som kan stoppa dem. Manchester United i Champions League-final kan kanske åsamka skada. Dubbeln är inom räckhåll för Josep Guardiola i Kataloniens huvudstad. Allt detta behöver inte ens nämnas.

Det som däremot står klart är att FC Barcelona, gång efter annan, skjutit sitt rykte i foten. Laget har arkebuserat sitt anseende. Dani Alves är ett hån för fotbollen. Må så vara att Serigo Busquets är en av världens mest underskattade spelare, men det är svårt att bevisa sin storhet när man till 50 procent lirar i horisontellt läge.

Det har skrivits om förut, och kommer att skrivas om igen. El Clasíco upphöjt i fyra tog död på myten om Katalonien, en myt som varit sprängd för spanjorerna under många år blev nu uppenbar för världen på andra sidan Andorra.

FC Barcelona må vara världens vackraste lag när spelet flyter - däremot verkar en visselpipa som ljuder få Pavlos Hundar att springa efter precis vad som helst. Vare sig det gäller ära, pokaler eller en befläckad heder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela