Så blir amerikanska Roma

- 11/05/2011, 15:42 -
Francesco Totti förblir symbolen för det romantiska Roma. Nu hoppas fansen att Thomas DiBenedetto ska bevara det som gör Roma till just Roma.
1 av 3

Francesco Totti förblir symbolen för det romantiska Roma. Nu hoppas fansen att Thomas DiBenedetto ska bevara det som gör Roma till just Roma.

Gregorio Borgia/SCANPIX

Thomas DiBenedetto ska bringa ekonomisk ordning till en klubb som under långa stunder befunnit sig vid ruinens brant.
2 av 3

Thomas DiBenedetto ska bringa ekonomisk ordning till en klubb som under långa stunder befunnit sig vid ruinens brant.

Chitose Suzuki/SCANPIX

Frågan är självfallet om han lyckas med sitt mål - att få Roma på rätt köl igen och förvandla klubben till ett vinnande koncept.
3 av 3

Frågan är självfallet om han lyckas med sitt mål - att få Roma på rätt köl igen och förvandla klubben till ett vinnande koncept.

Chitose Suzuki/SCANPIX

AS Roma får äntligen in nya ägare som ska bygga om klubben från grunden - men med historiken som grund.

ROM. I början på april blev det klart att ett konsortium med den amerikanske affärsmannen Thomas DiBenedetto i spetsen köper AS Roma. Nu kan man börja skymta konturerna av ett nytt Roma, samtidigt som det har väckts allt fler frågetecken över hur klubben hittills har styrts.

Låt oss säga att framtiden just nu ser ljusare ut än den närliggande historien.

Baldini återvänder

Thomas DiBenedetto har visserligen anor från syditalien, men som amerikan har han begränsad koll på den italienska fotbollsvärlden.

Den har han i stället skaffat sig genom Franco Baldini, som hade ledande positioner i Roma mellan 1999 och 2005. För närvarande är Baldini general manager för det engelska landslaget, ett jobb han enligt kontraktet inte kommer loss från förrän England spelat sin sista EM-kvalmatch mot Makedonien i oktober.

Bakom kulisserna har Baldini med största sannolikhet ändå redan börjat dra i trådar för Romas räkning.

Ett konkret resultat av det är att Romas näste sportchef heter Walter Sabatini. I Palermo har Sabatini (med Baldinis son som praoelev) varit mannen bakom klubbens lyckade värvningar i framför allt Sydamerika.

Med de två vid rodret ökar chansen för lyckosamma värvningar markant.

I Baldinis fall finns där även något mer, en romantisk idé om hur fotbollsvärlden borde vara, i stället för att bara rätta sig efter hur den är.

Baldini följer sin mentor

Romas förre president Franco Sensi slungade fram till sin död fram anklagelser om att Juventus och Milan kontrollerade fotbollsvärlden, och framställdes ofta som paranoid på grund av dessa.

När hans dotter Rosella Sensi tog över som ordförande 2005 var hennes första åtgärd att sluta fred med storklubbarna från norr. En konsekvens av det var att Franco Baldini (som även var missnöjd med sin vid det här laget kraftigt förkrympta transferbudget) lämnade Roma.

Ett år senare exploderade calciopoliskandalen, där det visade sig att Franco Sensi varit rätt ute.

Men Franco Sensi hade inte varit ensam. Även Franco Baldini pratade i intervjuer om Juventus, Moggis och agentbolaget Gea:s näst intill oinskränkta inflytande över den italienska fotbollen före calciopoliskandalen.

Baldini var senare en av åklagarsidans vittnen i såväl calciopolirättegången i Neapel som i rättegången mot Gea och Luciano Moggi har anklagat honom för att ha satt igång hela calciopoliprocessen.

Med Baldini vid rodret kan vi vänta oss ett självständigare Roma – och förhoppningsvis en mer välskött förening.

Innestående lön för legendarer

Inför DiBenedettos övertagande av Roma upprättades en så kallad Due dilligence-rapport av klubbens finansiella rådgivare Rotschild. Här vändes och vreds på varje inkomst och utgift i föreningen, och resultatet var inte smickrande för Rosella Sensis styre.

Roma är skyldig flera spelare lön bland annat den gamle hjälten Gabriel Batistuta, samtidigt har klubben dragit på sig nya utgifter i en närmast industriell omfattning. Trädgårdsmästarna på Trigoria tjänar 150 000 kronor i månaden och klubben har slutit ett avtal med ett barnsjukhus för 300 000 kronor om året (för vård av Rosella Sensis, som det verkar).

Kanske sköttes ekonomin på det viset för att Rosella Sensi och gänget kring henne visste att någon skulle komma och ta över skulderna. Oavsett vilket får man anta att den kommer att skötas bättre i framtiden.

Bland annat har DiBenedetto klagat över att Roma själv producerar sina egna merchandisingprodukter, och går miste om stora potentiella intäkter eftersom man inte är särskilt bra på sådant, och i stället får dras med stora lager av osålda produkter.

Framtidens Roma

På spelarfronten är Philippe Mexès förlorad som bosman till Milan, och Jérémy Menez – som har hamnat på kant med Vincenzo Montella – kommer också att lämna i sommar om inget oförutsett inträffar. Innan de nya ägarna klev in i Roma såg de gamla till att förlänga kontrakten med 30-plussare som Marco Cassetti, Rodrigo Taddei och Simone Perotta. Något som försvårar den föryngring av truppen som många anser är nödvändig.

Vincenzo Montella har på 80 dagar tagit in nio poäng på Lazio och sju på Udinese. Det, tillsammans med hans popularitet bland tongivande spelare (läs Francesco Totti) talar för att han ska få fortsätta. Annars finns gamle Romaspelaren Carlo Ancelotti, som har sagt att han någon gång vill träna Roma, som en tänkbar ny tränare.

Det mest ihärdiga ryktet kring spelare på väg in gäller Gianluigi Buffon. Fler rykten och fler faktiska spelarköp lär följa, men inget tyder på att Roma kommer kunna konkurrera om några etablerade stjärnor på sommarens spelarmarknad (om de inte är 33 som Buffon).

Däremot har klubben snart folk i ledande poster som kan värva framtidens storstjärnor.