Stockholm

Efter Milans mästarsäsong - nu ska ålderdomshemmet rensas

Milanfansen tokfirar ligasegern.
1 av 3
Milanfansen tokfirar ligasegern. Foto: Alberto Pellaschiar/SCANPIX
Zlatan Ibrahimovic vann sin åttonde raka ligatitel, den här gången med AC Milan.
2 av 3
Zlatan Ibrahimovic vann sin åttonde raka ligatitel, den här gången med AC Milan. Foto: Pier Paolo Cito/SCANPIX
Milanfansen är i extas efter att laget bärgade sin 18:e ligatitel.
3 av 3
Milanfansen är i extas efter att laget bärgade sin 18:e ligatitel. Foto: Luca Lussuoso/SCANPIX

Fascisten, bollkonstnärerna och det åldersdigna mittfältet - vem får stanna och vem får lämna?


Läs mer
De aktuella namnen:

Klara nyförvärv: Philippe Mexès, mittback, Roma. Taye Taiwo, vänsterback, Marseille.

Utgående kontrakt: Clarence Seedorf, Alessandro Nesta, Massimo Ambrosini, Andrea Pirlo, Filippo Inzaghi, Mark van Bommel, Nicola Legrottaglie, Marek Jankulovski och Flavio Roma.

MILANO. För Milans del har mycket av efterspelet kring söndagens scudettofirande i Rom handlat om Gennaro Gattuso. Mittfältskämpen gjorde sällskap med ett gäng planstormande fans och sjöng, iklädd tangakalsonger och T-shirt, sånger som hånade Intertränaren Leonardo. Gattuso, som ofta var bänkad under Leonardos tid som Milantränare, mumlade inte bara med i sången utan var snarare den som ledde kören.

– Jag behöver inte kommentera Gattusos gest, den talar för sig. För Milans del så tror jag att de har försökt distansera sig från den här pinsamheten, kommenterade Interägaren Massimo Moratti saken under onsdagen.

En annan pinsamhet, som har fått mindre uppmärksamhet, är målvakten Cristian Abbiatis firande med en flagga tillhörande den fascistiska ultragruppen Commandos Tigre. En politisk övertygelse han deklarerat tidigare. I en intervju från 2008 berättade Abbiati för Gazzetta dello Sports lördagsbilaga Sportweek om sina fascistiska åsikter.

Såväl Gattuso som Abbiati börjar bli till åren, men det mesta tyder på att de blir kvar i klubben även nästa säsong.

Milan kommer likväl att föryngra laget: Clarence Seedorf, Alessandro Nesta, Massimo Ambrosini, Andrea Pirlo, Filippo Inzaghi, Mark van Bommel, Nicola Legrottaglie, Marek Jankulovski och Flavio Roma har alla utgående kontrakt. Flera av dem kommer att få gå.

Efter att holländaren Mark van Bommel kom i januarifönstret lyftes Milans spel, så klubben vill enligt rapporter behålla honom även till nästa säsong. I så fall talar det mesta för att lagkaptenen och trotjänaren Massimo Ambrosini tvingas lämna. Milan har visserligen inte gjort sig kända för åldersdiskriminering, men de vill nog ändå inte ha två 35-åringar på samma position.

En annan 35-åring som kan ha gjort sin sista säsong i Milan är Clarence Seedorf. Det ryktas om brasilianska klubbar: Seedorfs fru är från Brasilien och polare som Ronaldinho drar i trådar för att få honom att ta steget.

Ännu en mittfältare som ser ut att vara på väg bort är Andrea Pirlo. Hans kontrakt går ut efter säsongen, och det ryktas om att han redan har skrivit på för Juventus.

Silvio Berlusconi har, i vanlig ordning, pratat om en ”överraskning” till fansen. Och med tanke på premiärministerns prekära situation med flera rättegångar mot honom och hans sinne för PR, så kan vi nog se åtminstone ett stort köp i sommar.

Två spelare är redan klara, båda som bosman: vänsterbacken Taye Taiwo kommer från Olympique Marseille och mittbacken Philippe Mexès lämnar Roma efter sju säsonger för att slåss med Alessandro Nesta om platsen bredvid Thiago Silva i mittförsvaret.

Ytterligare en spelare ses som klar för Milan, även om inget ännu är officiellt: Santos spelfördelare Ganso. Den 21-årige brassen har potential att fylla Kakás skor om han lyckas hålla sig frisk – men han har en historia av korsbandsproblem.

Nu väntar vi på vilka fler äss Silvio Berlusconi har i rockärmen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.