Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Napoli - från skiten till eliten på sex år

1 av 3

Foto: Salvatore Laporta/Scanpix

2 av 3

Foto: Salvatore Laporta/Scanpix

3 av 3

Foto: Cliff Owen/Scanpix

Sport | 13/05/2011 15:02

Från konkursbo i Serie C till Champions League - på sex år har Napoli sakta men säkert tagit sig tillbaka.

Redan förra söndagen kunde Napoli säkra en plats i nästa säsongs Champions League genom att ta en poäng borta mot Lecce. Allt var dukat för fest, ägaren Aurelio de Laurentiis var på plats, spumanten var på kylning och cigarrerna snoppade (ja, det heter så). Problemet var bara att Lecce kämpade för sin fortsatta överlevnad i Serie A, och så klart vann.

En rasande De Laurentiis pratade efter matchen om att spelarna ”inte var värdiga att bära Napolis ljusblå tröjor”.

Nu har i stället Napoli chansen att säkra tredjeplatsen inför hemmapublikens, och därmed säkra en plats Champions League utan att behöva kvala i sommar.

In klev De Laurentiis

En hyfsad resa för en klubb som spelade i serie C för bara sex år sedan. Det var då filmmagnaten De Laurentiis köpte konkursboet Napoli och började göra om den kaotiska klubben till något som liknar ett modernt företag.

En omstöpning som långtifrån har varit populär bland alla supportrar, men som har gett utdelning sportsligt. Unga talanger som argentinaren Ezequiel Lavezzi och Marek Hamsik har växt upp till fullfjädrade världsstjärnor vid Vesuvius fot, och De Laurentiis har varit uthållig nog att inte sälja dem. Sakta men säkert har Napoli blivit bättre: förra säsongen slutade klubben sexa, året innan tolva.

Aurelio De Laurentiis är brorson till den legendariske filmproducenten Dino De Laurentiis, en man som under sin nästan 60-årige karriär producerade filmer som Fellinis La Strada, kultklassikern Barbarella, Conan Barbaren, David Lynchs Blue Velvet och Ridley Scotts Hannibal. Själv står Aurelio De Laurentiis bakom inte riktigt lika odödliga filmker som Christmas In Miami, Christmas in NYC, Christmas in Rio samt Christmas in Beverly Hills.

Kort sagt: han må ha blivit rik på sin filmkarriär, men det är i Napoli hans chans att gå till historien finns.

Hemmasonen fick lämna

I uruguayanen Edinson Cavani har han hittat en spelare som kan lyfta laget ytterligare. I somras bytte klubben bort hemmasonen Fabio Quagliarella mot honom – till fansens stora ursinne. Jag såg med egna ögon den upprörda stämningen på Borås Arena – och då hade Cavani ändå gjort matchens två mål i sin första match i Napolitröjan.

Neapel är en väldigt speciell stad på gott och ont. Få städer i världen har ett vackrare läge, bättre klimat och godare matråvaror. Ändå handlar nyheterna härifrån mest om maffiauppgörelser, sopberg och smuggling. Det var här Diego Maradona vann två scudetton åt stadens lag – samt torskade på kokain. Det var här Marek Hamsik blev rånad på sin Rolex utanför San Paolo – och fick tillbaka den efter att arga supportrar letat upp tjuven.

Allt tyder på att Napolis succétränare Walter Mazzari försvinner efter sommaren. Men först ska hans lag – utan avstängde Cavani – säkra en plats i Champions League. Festen kan börja.