1 av 3
- Foto: Foto: Salvatore Laporta/Scanpix
2 av 3
- Foto: Foto: Salvatore Laporta/Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: Cliff Owen/Scanpix

Napoli - från skiten till eliten på sex år

Från konkursbo i Serie C till Champions League - på sex år har Napoli sakta men säkert tagit sig tillbaka.


Fakta: SSC Napoli

Meriter: Serie A 1987 och 1990. Coppa Italia 1962, 1976 och 1987. Italienska supercupen: 1991. Uefa-cupen 1989.


Redan förra söndagen kunde Napoli säkra en plats i nästa säsongs Champions League genom att ta en poäng borta mot Lecce. Allt var dukat för fest, ägaren Aurelio de Laurentiis var på plats, spumanten var på kylning och cigarrerna snoppade (ja, det heter så). Problemet var bara att Lecce kämpade för sin fortsatta överlevnad i Serie A, och så klart vann.

En rasande De Laurentiis pratade efter matchen om att spelarna ”inte var värdiga att bära Napolis ljusblå tröjor”.

Nu har i stället Napoli chansen att säkra tredjeplatsen inför hemmapublikens, och därmed säkra en plats Champions League utan att behöva kvala i sommar.

In klev De Laurentiis

En hyfsad resa för en klubb som spelade i serie C för bara sex år sedan. Det var då filmmagnaten De Laurentiis köpte konkursboet Napoli och började göra om den kaotiska klubben till något som liknar ett modernt företag.

En omstöpning som långtifrån har varit populär bland alla supportrar, men som har gett utdelning sportsligt. Unga talanger som argentinaren Ezequiel Lavezzi och Marek Hamsik har växt upp till fullfjädrade världsstjärnor vid Vesuvius fot, och De Laurentiis har varit uthållig nog att inte sälja dem. Sakta men säkert har Napoli blivit bättre: förra säsongen slutade klubben sexa, året innan tolva.

Aurelio De Laurentiis är brorson till den legendariske filmproducenten Dino De Laurentiis, en man som under sin nästan 60-årige karriär producerade filmer som Fellinis La Strada, kultklassikern Barbarella, Conan Barbaren, David Lynchs Blue Velvet och Ridley Scotts Hannibal. Själv står Aurelio De Laurentiis bakom inte riktigt lika odödliga filmker som Christmas In Miami, Christmas in NYC, Christmas in Rio samt Christmas in Beverly Hills.

Kort sagt: han må ha blivit rik på sin filmkarriär, men det är i Napoli hans chans att gå till historien finns.

Hemmasonen fick lämna

I uruguayanen Edinson Cavani har han hittat en spelare som kan lyfta laget ytterligare. I somras bytte klubben bort hemmasonen Fabio Quagliarella mot honom – till fansens stora ursinne. Jag såg med egna ögon den upprörda stämningen på Borås Arena – och då hade Cavani ändå gjort matchens två mål i sin första match i Napolitröjan.

Neapel är en väldigt speciell stad på gott och ont. Få städer i världen har ett vackrare läge, bättre klimat och godare matråvaror. Ändå handlar nyheterna härifrån mest om maffiauppgörelser, sopberg och smuggling. Det var här Diego Maradona vann två scudetton åt stadens lag – samt torskade på kokain. Det var här Marek Hamsik blev rånad på sin Rolex utanför San Paolo – och fick tillbaka den efter att arga supportrar letat upp tjuven.

Allt tyder på att Napolis succétränare Walter Mazzari försvinner efter sommaren. Men först ska hans lag – utan avstängde Cavani – säkra en plats i Champions League. Festen kan börja.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

3 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.