Ska City äntligen få skjuta ner Manchester Uniteds banderoll?

- 14/05/2011, 08:00 -
City of Manchester Stadium kan, efter drygt 3,5 miljarder kronor och mängder av bortkastade år, äntligen få fira en titel.
1 av 3

City of Manchester Stadium kan, efter drygt 3,5 miljarder kronor och mängder av bortkastade år, äntligen få fira en titel.

JON SUPER/SCANPIX

Här firar miljarderna tillsammans med miljonerna.
2 av 3

Här firar miljarderna tillsammans med miljonerna.

JON SUPER/SCANPIX

Banderollen kan bytas ut mot en ny om Manchester City vinner på lördag.
3 av 3

Banderollen kan bytas ut mot en ny om Manchester City vinner på lördag.

Privat

Manchester City ska under lördagen försöka få död på sin långa titelsvält.

LONDON. På Old Traffords läktare hänger det en enorm banderoll riktat mot Manchester Citys supportrar och förening. "34 years", det är allt som står på den. Men den betyder så oändligt mycket mer.

För det är alltså 34 år sedan "The Blues" vann en titel. Nu på söndag har den blå delen av Manchester äntligen chansen att få slut på titeltorkan. På söndag springer Roberto Mancini in på Wembleys gräsmatta för att spela FA cup-final mot Stoke City.

Men den stora frågan på allas läppar är inte huruvida City ska få slut på sin svält. Eller om Stoke äntligen ska få vinna någonting större än en ligacup-titel. Frågan är kort och gott:

Vilket av lagen som vinner skulle representera den största förlusten för fotbollen i stort?

Med andra ord, vilket är värst? Att få en segrare som uppenbarligen har köpt sig sin titel - eller att vi får en liknande situation som när Grekland vann EM?

För Stoke City kan inte på något sätt beskrivas som ett skönspelande lag. Tony Pulis är nya Otto Rehhagel. Kenwyne Jones är nya Angelos Charisteas. Och den stora tekniska briljansen står Rory Delap för när han, likt missiler, kastar in bollarna mot straffområdet. Inkast som får en osökt att tänka på Greklands alla hörnmål från 2004.

Samtidigt är det självklart att många förespråkar att ett lag ska spela efter sina resurser. Och det är inget fel i det. Fotboll går trots allt ut på att vinna. Men till vilket pris? Och hur mycket är en klubb beredd att offra för att gå segrande ur en turnering?

Den frågan är det många som ställer till Manchester City.

För hur mycket man än vrider och vänder på det, så är det en rakt igenom köpt startelva som ställer upp på lördag. Oljepengarna har varit guld värda. Shejkh Mansour backar upp sitt skrytbygget med en förmodad förmögenhet på över en biljon dollar, "vilket är rätt mycket pengar" för att citera en välkänd sverigedemokrat.

Micah Richards är egentligen den enda förmodade startspelaren som ägnat hela sin karriär på City of Manchester Stadium. Shaun Wright Philips gick till Chelsea för att tjäna mer deg och återvände när vinden hade vänt i Manchester.

Annars ekar det fruktansvärt tomt när det kommer till lojala lirare. Anfallsbesättningen har sett fler än tio spelare under de senaste tre åren. Det råder fullständigt kaos överallt. Pengarna bara flyger iväg. Ingenting är som det ska. Och kvar står fansen och längtar efter en seger. En enda seger. Allt för att Unitedfansen ska tvingas plocka ner sin banderoll.

Men skulle Manchester City vinna på söndag, finns det uppgifter som gör gällande att en ny banderoll ska slängas upp. På den kommer man kunna läsa när "The Blues" senast tog en ligatitel:

"43 years"...