Söndag 23 Jan
Stockholm

Krönika: "Vilket stolpskott!"

Ramin Nouri vill inte se fler räknade stolpskott.
1 av 2
Ramin Nouri vill inte se fler räknade stolpskott. Foto: Akira Suemori/SCANPIX
2 av 2

Ramin Nouri rasar mot stolpskott, missade frilägen och rapporteringen kring dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under veckan har en nyhet florerat på diverse sportsajter. Denna ”nyhet” fick mig att reagera. Jag blev upprörd så till den grad att jag knappt kunde sitta still. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till.

Jag blev inte upprörd över själva nyheten i sig. Jag blev snarare upprörd över nyhetsvärderingen – att det ens blev skriverier om detta fullkomliga trams.

Vad handlade det om då? Jo, det skrevs och pratades om att om man räknade alla stolpträffar i Premier League denna säsong som mål hade Arsenal legat etta i tabellen.

Fattar ni? Arsenal hade alltså legat etta och med stor sannolikhet blivit engelska mästare om vi alla levde i en fantasivärld där alla stolpträffar hade räknats som mål.

Oväsentligt och irrelevant

Har ni hört något löjligare? Hur kan detta ens bli ett diskussionämne? Varför tar vi upp detta? Det säger ju ingenting om någonting.

Jag förstår inte hur man kan dra denna slutsats. Målet måste ju ta slut någonstans. Jag vet inte vilken fiktiv värld de som tog fram dessa fakta lever i men i vår värld, dvs verkligheten, är tanken att man ska skjuta bollen innanför ramen, utom räckhåll för målvakten och över mållinjen.

Det är de avsluten som räknas. Alla andra avslut är egentligen oväsentliga och fullkomligt irrelevanta på alla sätt och vis.

Antingen är ett avslut bra eller inte. Antingen är man duktig nog och sätter den i mål eller inte. Så enkelt är det. Fotboll är inte svårare än så. Man vinner inga matcher genom att träffa stolpen.

Stolpträffar säger ingenting

Antalet stolpträffar ett lag har i en match behöver egentligen inte säga någonting om själva matchen eller matchbilden. Man behöver nödvändigtvis inte ha förtjänat en vinst bara för att man har haft flest stolpträffar.

Ett lag kan ha träffat stolpen två gånger i en match medan det andra laget kan ha haft sex missade frilägen. Vilka förtjänar att vinna då? Hur ska man lösa detta? Genom att räkna mål!

Det är det som fotboll går ut på. Allt handlar om effektivitet – att sätta de lägen man får.

Dessutom, vem säger att de hade vunnit matcherna om stolpträffarna hade resulterat i mål? Hela matchbilden hade förmodligen förändrats. De kanske hade blivit mer tillbakapressade och möjligtivis släppt in en balja. Vad vet vi?

Allt jag säger är att man inte kan sitta och dra sådana irrationella slutsatser baserat på antal stolpträffar.

Skott på mål – samma sak?

Om detta ses som en nyhet kan man lika gärna skriva om vilket lag som hade vunnit ligan om alla skott på mål hade räknats som mål. Då hade Chelsea stått där som mästare.

Att skjuta för nära målvakten eller för nära stolpen är för mig samma sak. Nämligen inte ett tillräckligt bra avslut.

Hur långt kan man gå? Ska man skriva om vilka som hade vunnit NBA om alla ringträffar hade räknats som poäng? Eller vem som hade vunnit sprinten i skidskytte-VM om alla bommar hade räknats som träff?

Ni får inte tro att jag har något emot Arsenal som säger detta. Eller något för Manchester United eller Chelsea för den delen. Jag vill bara inte att ni blir förmedlade med betydelselös info. För det är exakt vad det är. Betydelselös info.

//Ramin Nouri

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt