Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Europas hetaste tränare?

- 18/05/2011, 12:06 -
1 av 3

Foto: Paulo Duarte/Scanpix

2 av 3

Foto: Alberto Saiz/Scanpix

3 av 3

Foto: Armando Franca/Scanpix

Han är bara 33 år gammal och redan en av Europas hetaste tränare.

När André Villas-Boas var 21 år fick han sitt första tränarjobb – som förbundskapten för Brittiska Jungfruöarna. 32 år gammal utsågs han förra sommaren till rekordung tränare för Porto, klubben där allt började när han som 16-årig supporter skrev ett brev till lagets tränare.

– Porto har inte utsett mig till tränare bara för att uppfylla min pojkdröm. Vinner vi inte ligan kommer jag inte träna Porto nästa år, sa han vid presentationen.

André Villas-Boas hade ingen anledning att oroa sig – han har gjort dundersuccé i Porto. Redan den 3 april blev laget portugisiska mästare, trots att det då återstod hela fem omgångar att spela. Porto har inte förlorat på rekordmånga 36 matcher, alla turneringar inräknade. Inte så konstigt att Europas storlag jagar den unge demontränaren, trots att han har sagt sig vilja stanna i Porto ett tag till.

– Han ingjuter lugn och påminner oss om vad vi är kapabla till, förklarar Portos målvakt och lagkapten Helder sin sju månader äldre tränares storhet för Uefa:s hemsida.

Än så länge har Portos makalösa säsong lett till klubbens 25:e ligatitel, diverse poängrekord och en seger i den portugisiska supercupen. På söndag kan Villas-Boas Porto även vinna den portugisiska cupen, och i kväll väntar final i Europa League mot Braga.

Där väntar en hjärnornas kamp med en annan talangfull tränare. Vem det är återkommer vi till.

Först går vi tillbaka 17 år i tiden. Vid 16 års ålder bodde André Villas-Boas i samma lägenhetskomplex som Portos dåvarande tränare Bobby Robson. En dag skrev Villas-Boas ett brev till den engelska tränaren, där den unge gymnasiestudenten i artiga ordalag ifrågasatte att Robson hade bänkat hans stora idol, anfallaren Domingos Paciência.

Bobby Robson – med åtta år som engelsk förbundskapten på sitt CV – tog sig märkligt nog sig tid att lyssna på sin tonåriga grannes synpunkter på hur han skötte sitt jobb. Efter att Villas-Boas fått utveckla sitt resonemang genom att visa statistik såg Robson till att 16-årigen anställdes som scout i FC Porto. Genom kontakter såg han sedan till att Villas-Boas fick gå en tränarutbildning i Skottland, trots att han var på tok för ung enligt förbundets regler.

Sedan kom det där giget som förbundskapten i Västindien, innan han återvände till Porto för att träna klubbens U19-lag. I Porto fanns nu en annan Robson-protegé: José Mourinho. Han gjorde Villas-Boas till sin assistent – något han förblev när Mourinho flyttade vidare till Chelsea och Inter.

Till slut hade André Villa-Boas lärt sig så mycket av Mourinho att han kände sig redo att själv bli tränare. I oktober 2009 kom chansen i krislaget Académica Coimbra. Villas-Boas förde laget från en jumboplats till en stabil mittenplacering i tabellen och en semifinalplats i portugisiska cupen.

Sedan kom chansen i Porto - och resten är historia.

Vad hände då med Domingos Paciência, anfallaren som Robson hade bänkat?

Han lyckades aldrig ta tillbaka platsen i Portos anfall, och blev sedemera tränare. Inte en oäven sådan heller - det är han som tränar Braga. En klubb som han ledde till dess största framgång i klubbens 90-åriga historia i fjol då Braga slutade tvåa i portugisiska ligan. Finalen mot Villas-Boas Porto blir det sista han gör som Bragatränare – i sommar tar han över som tränare för storklubben Sporting Lissabon.

Frågan är var André Villas-Boas hamnar?