Onsdag 16 Jun
Stockholm

Lagen som blir sönderköpta

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Vilka succélag får börja om från början efter säsongen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här hamnar de bästa spelarna

Varje år sammanställer affärstidningen Forbes en lista över Europas rikaste klubbar. Visserligen tar inte listan hänsyn till ekonomiska tillskott från klubbägare (som i Chelsea och Manchester City) - men den är ändå en fingervisning om var de bästa spelarna till slut hamnar. Här är den senaste listan, från 2010:

1. Manchester United

2. Real Madrid

3. Arsenal

4. Barcelona

5. Bayern München

6. Liverpool

7. Milan

8. Juventus

9. Chelsea

10. Inter

 

När Falcao nickade in matchens enda mål i gårdagens Europa Leaguefinal förbättrade han inte bara sitt eget rekord som tidernas målskytt i Uefacupen/Europa League. Han förseglade också sitt eget öde: killen kommer att bli köpt av en större och rikare klubb än Porto. Här är klubbarna som har överträffat sig själva i år – och som därmed är dömda att bli sönderköpta.

Porto

Säsong: Har gått fram som en ångvält i portugisiska ligan, vann Europa League och spelar portugisisk cupfinal på söndag.

Stjärnor som kan bli sålda i sommar: Colombianen Radamel Falcao Garcia Zarate – vars andra förnamn och artistnamn han fått efter 80-talets brassestjärna Falcão – har öst in mål sedan han kom till Porto sommaren 2009. På två säsonger har han gjort 73 mål på 84 matcher i klubben. Ett målsnitt som får det att vattnas i munnen på sportchefer runt om i Europa. Dessutom är Falcao en snäll och mycket kristen kille som aldrig ställer till med skandaler.

Givanildo Vieira de Souza är väldigt lik Lou Ferrigno som spelade Hulken i TV-serien med samma namn. Därav artistnamnet som gör spelare världen över gröna av avund – Hulk. 23 mål på 26 ligamatcher imponerar också. I början på maj skrev Hulk på ett nytt femårskontrakt med Porto, så när han säljs lär han inte bli billig.

Andra spelare som är intressanta på transfermarknaden är Argentinas landslagsback Nicolás Otamandi, hans mittbackskollega Rolando samt den brasilianska mittfältaren Fernando.


Lille

Säsong: Vann franska liga i förra veckan och behöver bara en poäng för att säkra en historisk dubbel.

Stjärnor som kan bli sålda i sommar: Redan i vintras såldes mittbacken Adil Rami till Valencia, som dock lät honom spela klart säsongen på lån i Lille.

I går gjorde ivorianen Gervinho matchen enda mål när Lille besegrade Sochaux. Klubbar som Arsenal, Barcelona och Newcastle har följt honom på nära håll.

Ännu mer eftertraktad är 20-åriga supertalangen Eden Hazard.


Borussia Dortmund

Säsong: Vann Bundesliga.

Stjärnor som kan bli sålda i sommar: Den 9 maj gjorde Real Madrid klart med Dortmunds tyskfödde turkiska landslagsmittfältare Nuri Sahin för tio miljoner euro, runt hundra miljoner kronor. En annan som kan lämna i sommar är serbiska mittbacken Neven Subotic som länge har jagats av Chelsea. I vintras tackade Borussia nej till ett bud från klubben på 17,5 miljoner euro.

Klubbens störste talang, mittfältaren Mario Götze, har redan gjort fyra landskamper trots att han ännu inte fyllt 19. Borussia vill inte sälja – men Arsenal sägs ha Götze som tilltänkt ersättare till Samir Nasri.


Udinese

Säsong: Förutom en usel inledning och en halvdålig avslutning har klubben från Friulien gjort fantastisk säsong. I helgen kan de säkra en plats i Champions League.

Stjärnor som kan bli sålda i sommar: Mest jagad är den chilenska anfallsstjärnan Alexis Sánchez – tätt följd av colombianske backresen Cristian Zapata som jagas av Juventus, Manchester City, Arsenal och Inter. Även schweiziske mittfältaren Gökhan Inler och klubbens andra chilenare, Mauricio Isla, är heta byten på transfermarknaden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela