Turkiska ligan - välbetald och kaotisk

- 20/05/2011, 12:13 -
1 av 3

Foto: Murad Sezer/Scanpix

2 av 3

Foto: Murad Sezer/Scanpix

3 av 3

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Johan Elmander är klar för Galatasaray och kan snart få sällskap i den turkiska storklubben av Kim Källström. Allt fler svenskar väljer spel i Turkiet - trots rapporter om uteblivna löner.

Efter pionjärer som Roger Ljung och Kennet Andersson som båda alltid har talat väl om sina år i Turkiet har allt fler svenska spelare gått till Süper Lig under de senare åren. Största namnet på senare tid har varit Tobias Linderoth, som dock fick sin tid i galatasaray förstörd av skador.

Turkiska ligan har en fanatisk publik och höga löner, men dras med ett rykte av att lönerna inte alltid betalas ut i tid. Fredrik Risp gjorde fem säsonger i Turkiet, och var en av dem som drabbades. I såväl Trabzonspor som Ankaraspor bröt han sitt kontrakt just på grund av utebliven löning. Ändå verkar han älska Süperlig och passionen som finns på läktarna där.

– Ibland när man spelar kan man inte ens kommunicera med varandra på plan. Man får en kick av fullsatta arenor. Det är väl en slags självbekräftelse och att få utlopp för det varje vecka är fantastiskt, berättade Risp i en intervju med Bohuslänningen.

Om det är för pengarna, passionen eller kebaben ska vi låta var osagt, men just nu spelar följande spelare sin klubbfotboll i Turkiet:

Erkan Zengin, Eskisehirspor. Lämnade Hammarby för Besikats, där han misslyckades med att ta en plats i laget. I den mindre klubben Eskisehirspor har det bättre, även om han ofta agerar inhoppare.

Gustav Svensson, Bursaspor. Köptes förra sommaren, efter att klubben överraskande vunnit turkiska ligan. Har gjort det bra, men avslutade säsongen meniskskadad.

Samuel Holmén, Istanbul B.B. Spelar i en klubb som mest är känd för sin groteskt överdimensionerade hemmaarena. Atatürk-stadion är störst i Turkiet, med en publikkapacitet på 76 092 sittplatser samtidigt som Istanbul B.B. I princip saknar publik. I förra veckan förlorade laget den turkiska cupfinalen på straffar mot Besiktas.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi. Gjorde succé under sin första säsong och klubben tackade nej till bud från Galatasaray. Denna säsong har han varit skadedrabbad och inte kommit överens med tränaren. Är på väg bort från Genclerbirligi.

Emir Kujovic, Kayserispor. Kom till klubben i januari och hann göra fyra mål på tolv matcher innan han drabbades av ett diskbråck i ryggen.