Stockholm

Vem tar över rodret i Chelsea?

Guus Hiddink kan återvända till Chelsea och ta med sig sin aura av framgång och flyt. Frågan är bara om han är beredd att låta Roman bestämma startelvorna.
1 av 4
Guus Hiddink kan återvända till Chelsea och ta med sig sin aura av framgång och flyt. Frågan är bara om han är beredd att låta Roman bestämma startelvorna. Foto: Michael Sohn/SCANPIX
Det finns två vägar fram i livet för att nå en punkt där man i verkligheten kan få spela Football Manager utan mus. Antingen köper man ett fotbollslag, eller så går man i José Mourinhos fotspår. Kommer Andrés Villas-Boas att ta över rodret på Chelseas avb
2 av 4
Det finns två vägar fram i livet för att nå en punkt där man i verkligheten kan få spela Football Manager utan mus. Antingen köper man ett fotbollslag, eller så går man i José Mourinhos fotspår. Kommer Andrés Villas-Boas att ta över rodret på Chelseas avb. Foto: Angel Fernandez/SCANPIX
Sist det begav sig i Chelsea lyckades Guus Hiddink få ordning på skutan och rädda laget från ett "fiasko". Pallar han att göra samma sak igen?
3 av 4
Sist det begav sig i Chelsea lyckades Guus Hiddink få ordning på skutan och rädda laget från ett "fiasko". Pallar han att göra samma sak igen?. Foto: Martin Meissner/SCANPIX
Carlo Ancelotti blev, under smärre förnedrande former, av med jobbet som tränare över Chelsea.
4 av 4
Carlo Ancelotti blev, under smärre förnedrande former, av med jobbet som tränare över Chelsea. Foto: Tim Hales/SCANPIX

Chelsea gjorde sig av med Carlo Ancelotti efter 0-1 förlusten mot Everton i den sista matchen för säsongen. Men vem tar nu över som undersåte till Roman Abramovich?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ancelottis tid i Chelsea

Carlo Ancelotti anlände under stort pompa och ståt till säsongen 2009/10. Och det blev omgående en succé.

Redan under sin första tid i klubben tog han hem den klassiska dubbeln. Premier League bärgades relativt enkelt och FA-cupen hamnade även den i Fulham.

Men säsongen därefter levde inte alls upp till förväntningarna. Och när man har en nyckfull ryss på VIP-läktaren, som uppenbarligen inte verkade förstå att laget behövde gå igenom en omstrukturering, var det inte många som blev förvånade att italienaren fick sparken.

LONDON. Som bekant fick Carlo Ancelotti sparken på ett högst förödmjukande sätt när Chelseas VD Ron Gourlay kom med beskedet i korridoren utanför spelarnas omklädningsrum.

Innan dess hade den tidigare Milantränaren stått för de mediala bestyren och även fått tacka sina spelare för säsongen. Med andra ord har alltså Roman Abramovich nu avverkat sju managers på åtta år, och frågan på allas läppar är vem som ska bli näste man att ta över kommandot på avbytarbänken.

Och det man kan säga om Chelsea och framför allt ryssen vid rodret är att det finns en viss typ av tränare som han eftersöker. En man med pondus.

Höga röster har höjts bland Chelseafansen att en återkomst för Guus Hiddink äntligen ska förverkligas. Men holländaren och tillika landslagsexperten sitter fortfarande på ett kontrakt med Turkiet - och dessutom har han tidigare deklarerat att klubbfotbollen inte är något som egentligen lockar.

Marionettstringarna

Det som möjligtvis talar för den tidigare ryska och koreanska förbundskaptenen är att han redan bevisat att han kan lyckas i Chelsea. Under 2009 tog han över klubben mitt under pågående säsong och lyckades med bedriften att få skutan på rätt köl och driva hem en FA-cup titel till Fulham och Stamford Bridge. Frågan som dock kvarstår (förutsatt att han accepterar jobbet) är om han får tillräckligt med frihet för att styra skeppet precis som han själv vill?

För den ökände ryssen vill ju som alla vet gärna låta marionettstringarna spela sin vilda sång från VIP-läktaren. Kan Hiddink godta läget, spela med i spelet och inte börja tjafsa emot fotbollsvärldens näst rikaste ägare?

Förmodligen inte.

Och även om han skulle göra det, finns det egentligen ett annat alternativ som antagligen skulle kunna leda till en betydligt mer långvarig stabilitet. Ett alternativ som trots allt är en kopia av klubbens kanske mest framgångsrike manager genom tiderna.

Kopia av sin mentor

André Villas-Boas har gått i José Mourinhos och Bobby Robsons tuffa skolor. Och det är väl inte direkt något nytt under solen att den portugisiske demontränaren satt sin prägel på den unge Porto-coachen.

Med en en nästan pedantisk noggranhet för statistik och scouting har Villas-Boas tagit världen med storm. Var han än lagt sin hand har det han rört förvandlats till guld. Så varför inte kasta sig huvudstupa in i elden, ta det steget hans största mentor tog och ta över Chelsea?

Något som måhända kan stoppa Abramovich från att gå "all in" på denna unge man, är att tungviktare i truppen så som Didier Drogba och Frank Lampard skulle vara äldre än sin egen tränare.

Enligt rapporter existerar det även en klausul i Villas-Boas kontrakt med Porto som innebär att han endast kan lämna sin post såvida klubben kompenseras med lite drygt 150 miljoner kronor. Något som förvisso aldrig stoppat Abramovich, men efter att ha spenderat över sju miljarder kronor i sin jakt på Champions League-pokalen, kan det var på tapeten att strama åt det ekonomiska svarta hålet.

Att Andrés Villas-Boas vid upprepade tillfällen tillkännagjort att han inte tänker lämna Porto, är något att inte sticka under stolen. Men om det är någon klubb som kan övertala människor att bryta sina löften så är det Chelsea.

Alla älskvar vi Silly Season

Frågorna är, som vanligt när Silly Season knackar på dörren, oerhört många. Svaren är även de ytterst få. Men vad som än händer på Chelseas avbytarbänk, finns det två personer som fansen längtar efter mer än några andra. Men den ena är knuten till Real Madrid - och den andre fick sparken under så underliga omständigheter att han enligt uppgifter aldrig vill återvända.

För det var trots allt efter att den tidigare assisterande tränaren Ray Wilkins fick sparken, som "kräftgången" började. En kräftgång som innebar kvartsfinal i Champions League och en gedigen andraplats i the Premiership.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.