1 av 3
- Foto: Foto: Victor R. Caivano/Scanpix
2 av 3
- Foto: Foto: Bob Edme/Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix

Madrid dominerar La Liga - mer än någonsin

Barcelona vann spanska ligan i storslagen stil. På ett område är dock Madrid bättre: nästa säsong har huvudstaden dubbelt så många lag i högsta ligan som den katalanska metropolen. Men till läget i Uruguay är det långt kvar.


Städer med många lag i högsta ligan

Montevideo (15): Bella Vista, Central Español, Cerro, Danubio, Defensor Sporting, El Tanque Sisley, Fénix, Liverpool, Miramar Misones, Montevideo Wanderers, Nacional, Peñarol, Racing, Rampla Juniors, River Plate. Enda laget i högsta uruguayanska ligan som INTE kommer från Montevideo är Tacuarembó från staden med samma namn.

Buenos Aires (7): All Boys, Argentinos Juniors, Boca Juniors, Huracán, River Plate, San Lorenzo, Vélez Sársfield.

Istanbul (5): Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray, Istanbul BB, Kasimpasa.

London (5): Arsenal, Chelsea, Fulham, Tottenham, West Ham.

Aten (4): AEK, Atromitos, Olympiakos, Panathinaikos. (Olympiakos hör hemma i Pireus, som är sammanväxt med Aten).

Moskva (4): CSKA, Dynamo, Lokomotiv, Spartak.

Rio de Janeiro (4): Botafogo, Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama.

MADRID. För första gången någonsin kommer det att vara fyra Madridlag i La Liga nästa säsong. Det står klart sedan Rayo Vallecano säkrade andraplatsen i andradivisionen med en 3-0-seger över Xérez i söndags, något som euforiska Rayosupportrar firade med en planinvasion. Samtidigt torskade Deportivo la Couruna på hemmaplan, vilket innebar att Getafe fick förlängt kontrakt i La Liga.

Sedan Getafe för första gången klubbens historia gick upp till högsta divisionen 2004 har Madrid haft tre lag i Primera División. Vilket är en högst ovanlig situation.

Läget för fotbollen i Madrid ser ljus ut. Real Madrid har visserligen inte lyckats stoppa Barcelonas dominans men slutade serien med 21 poäng fler än trean Valencia. Atlético Madrid är fortsatt ojämna, men klarade ändå en Europa League-plats till nästa säsong. Getafe blev i april köpta av Dubaibaserade Royal Emirates Group, med vars pengar klubben på sikt hoppas kunna etablera sig på allvar i Spanientoppen.

Situationen för Rayo Vallecano, från arbetardistriktet Vallecano, har inte sett lika ljus ut. Klubben har haft stora ekonomiska problem, och spelarna som tog klivet upp till eliten har inte fått lön på flera månader. Något som visserligen passar in i klubbens image som en fristad för proletärer, punkare och anarkister – se skabandet Ska-P:s hyllning till klubben och dess fans - men som inte direkt talat för en lyckosam återkomst till Primera División.

I början på maj kom till slut räddningen: 36-åriga affärsmannen Raúl Martín Presa köper Rayo Vallecano och tar över alla skulder.Och nu väntar hela tolv madridderbyn till nästa säsong.

Vilket ändå inte är något i jämförelse med situationen i Uruguay. Där kommer femton av sexton lag i högsta ligan från Montevideo.

Rayo Vallecano firar platsen i Primera:

Bra drag på derby i Montevideo:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

1 timme sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

2 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

3 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

3 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.