1 av 3
- Foto: Foto: Victor R. Caivano/Scanpix
2 av 3
- Foto: Foto: Bob Edme/Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix

Madrid dominerar La Liga - mer än någonsin

Barcelona vann spanska ligan i storslagen stil. På ett område är dock Madrid bättre: nästa säsong har huvudstaden dubbelt så många lag i högsta ligan som den katalanska metropolen. Men till läget i Uruguay är det långt kvar.


Städer med många lag i högsta ligan

Montevideo (15): Bella Vista, Central Español, Cerro, Danubio, Defensor Sporting, El Tanque Sisley, Fénix, Liverpool, Miramar Misones, Montevideo Wanderers, Nacional, Peñarol, Racing, Rampla Juniors, River Plate. Enda laget i högsta uruguayanska ligan som INTE kommer från Montevideo är Tacuarembó från staden med samma namn.

Buenos Aires (7): All Boys, Argentinos Juniors, Boca Juniors, Huracán, River Plate, San Lorenzo, Vélez Sársfield.

Istanbul (5): Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray, Istanbul BB, Kasimpasa.

London (5): Arsenal, Chelsea, Fulham, Tottenham, West Ham.

Aten (4): AEK, Atromitos, Olympiakos, Panathinaikos. (Olympiakos hör hemma i Pireus, som är sammanväxt med Aten).

Moskva (4): CSKA, Dynamo, Lokomotiv, Spartak.

Rio de Janeiro (4): Botafogo, Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama.

MADRID. För första gången någonsin kommer det att vara fyra Madridlag i La Liga nästa säsong. Det står klart sedan Rayo Vallecano säkrade andraplatsen i andradivisionen med en 3-0-seger över Xérez i söndags, något som euforiska Rayosupportrar firade med en planinvasion. Samtidigt torskade Deportivo la Couruna på hemmaplan, vilket innebar att Getafe fick förlängt kontrakt i La Liga.

Sedan Getafe för första gången klubbens historia gick upp till högsta divisionen 2004 har Madrid haft tre lag i Primera División. Vilket är en högst ovanlig situation.

Läget för fotbollen i Madrid ser ljus ut. Real Madrid har visserligen inte lyckats stoppa Barcelonas dominans men slutade serien med 21 poäng fler än trean Valencia. Atlético Madrid är fortsatt ojämna, men klarade ändå en Europa League-plats till nästa säsong. Getafe blev i april köpta av Dubaibaserade Royal Emirates Group, med vars pengar klubben på sikt hoppas kunna etablera sig på allvar i Spanientoppen.

Situationen för Rayo Vallecano, från arbetardistriktet Vallecano, har inte sett lika ljus ut. Klubben har haft stora ekonomiska problem, och spelarna som tog klivet upp till eliten har inte fått lön på flera månader. Något som visserligen passar in i klubbens image som en fristad för proletärer, punkare och anarkister – se skabandet Ska-P:s hyllning till klubben och dess fans - men som inte direkt talat för en lyckosam återkomst till Primera División.

I början på maj kom till slut räddningen: 36-åriga affärsmannen Raúl Martín Presa köper Rayo Vallecano och tar över alla skulder.Och nu väntar hela tolv madridderbyn till nästa säsong.

Vilket ändå inte är något i jämförelse med situationen i Uruguay. Där kommer femton av sexton lag i högsta ligan från Montevideo.

Rayo Vallecano firar platsen i Primera:

Bra drag på derby i Montevideo:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ronaldo vilar – spelar inte mot Sverige

Seger för Norrköping som förlänger vinstsviten

2 timmar sedan
Serieledande Norrköping förlänger segersviten i Svenska Basketligan herr, på måndagen vann vinstmaskinen hemma mot fjärdeplacerade Jämtland. Efter segersiffrorna 90-79 (26-16, 24-28, 22-9, 18-26) har nu Norrköping fem raka segrar. Jämtlands svit på sex matcher i rad utan förlust bröts dock.

Världstvåans sorg – pojkvännen död

3 timmar sedan
Belarusisk ishockey har sorg.

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

3 timmar sedan
Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.

Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

idag 06:02
Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt. Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke. Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

idag 02:38
Fyra spelare i Vélez Sarsfield i den argentinska förstaligan har gripits efter misstankar om att de våldtagit en kvinnlig sportjournalist på ett hotellrum i början av mars.