2005 bjöd Steven Gerrard och grabbarna i Liverpool fotbollsvärlden på den kanske mest gastkramande finalen genom tiderna.
1 av 3
2005 bjöd Steven Gerrard och grabbarna i Liverpool fotbollsvärlden på den kanske mest gastkramande finalen genom tiderna. - Foto: THOMAS KIENZLE/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Paul Barker/SCANPIX
3 av 3
- Foto: THOMAS KIENZLE/SCANPIX

Lista: Europa-finalerna vi aldrig glömmer

På lördag smäller det på riktigt när Barcelona och Manchester United drabbar samman i 2011 års Champions Leauge-final.


LONDON. Av alla tevehändelser som årligen äger rum finns det endast två som sticker ut gällande tittarsifforna. Två sporthändelser som fängslar världen och försätter oss i brand.

Den ena är Super Bowl. Den andra är finalen av Champions League.

Om det nu är någon som har missat det, så är det alltså FC Barcelona och Manchester United FC som ska göra upp om världens mest åtråvärda klubbturnering. Men, något som inte riktigt alla har koll på är vilka finaler som varit i särklass bäst. Vilka finaler har fängslat omvärldens intresse på det mest uppseendeväckande av sätt?

Vi får helt enkelt kasta oss ut i historiens böcker, gräva runt på Youtube och på ett diktatoriskt vis rangordna finalerna.

5. Nottingham Forest mot Malmö år 1979 slutade 1-0 till britterna. Och det är verkligen inte för matchen i sig som denna final har så svårt att försvinna från näthinnan. Den är helt enkelt ihågkommen för namnen på lagen.

Vad många människor verkar ha glömt bort när man blickar tillbaka i historien är att det på något sätt skulle vara fler underdogs som tog sig fram. Så var det inte. Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Milan, Inter och Benfica hette lagen som dominerade även då. Alltså ingen större skillnad från vår moderna tid.

Med just undantaget Nottingham Forest mot Malmö. I dagsläget skulle inte den matchen lockat mer än de närmast sörjande. Den matchen skulle sannerligen inte locka miljard människor till teveskärmarna?

4. Liverpool FC ligger i toppen av den europeiska maratontabellen tillsammans med Real Madrid. Och titeln som håvades hem 1984 föll i Liverpools händer mycket tack vare ett episkt ögonblick signerat LFC:s målvakt Bruce Grobbelaar.

Föreställ dig att du ska slå en livsviktig straffspark i ett skarpt läge framför 70 000 på läktarplats. Miljontals människor ser dig på teve. Och helt plötsligt börjar en målvakt med ett kalhygge till huvud vobla med benen.

Spagetti-trofén har straffsparkssegern över AS Roma döpts till. Och man kan mycket väl förstå varför när man ser detta.

3. Zinedine Zidane nämns ofta som en av världens genom tiderna bästa spelare. Och det med all rätt. För det var svårt att inte älska den skallige fransmannen med sin massiva spelförståelse, teknik och de där skotten. Ja, just det, exakt. Precis det där skottet - i en Champions League-final. Så enkelt är det.

2. Sir Alex Ferguson i Manchester United har under sina enormt långa sejour i klubben sällan varit med om något liknande som den där vårkvällen i Barcelona. Året var 1999, Bayern München ledde finalen med 1-0 efter en tidig balja från Mario Basler.

Matchuret tickade fram mot slutsignalen. I Tyskland rådde feststämnning. På engelska pubbar satt gubbarna med händerna på huvudet. Då hände det. Och det blev precis så där obeskrivligt vackert blev det när United grisade hem titeln:

1. Alla kommentarer är överflödiga:


Liverpool vs Milan Documentary by drogballs

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

1 timme sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

1 timme sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

3 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

idag 16:48
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.