1 av 3
- Foto: Foto: Manu Fernandez/Scanpix
2 av 3
- Foto: Foto: Manu Fernandez/Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: Gregorio Borgia/Scanpix

Mysteriet med Piqués parabol

I dag är han en av världens bästa mittbackar. Gerard Piqué är ett levande bevis på att saker kan bli bättre - han minns ännu dagarna som brottsoffer och Manchester Unitedreserv med hemlängtan. På lördag ställs han dessutom återigen mot sitt gamla gäng.


Gerard Piqué

Född: 2 februari 1987.

Längd: 193 centimeter.

Landskamper: 31.

När Gerard Piqué var 17 år lämnade han Barcelona för att pröva lyckan i Manchester United och Premier League. En fantastisk chans för mittbacken som var för ung för att få skriva ett proffskontrakt i Spanien. Samtidigt var det en tuff prövning för en ung kille med mycket begränsad engelska. Gerards hemlängtan stillades något när han lyckades hitta en firma som kunde installera en parabol som tog in spanska kanaler.

Tjuvar stal livlinan

Tyvärr dröjde det inte länge innan parabolen blev stulen. Livlinan till vad som hände i hemlandet var kapad. Gerard hade inget annat val än att ringa installatören igen och köpa en ny.

Men så en dag hade samvetslösa tjuvar snott även den nya parabolen. Manchesterpolisen verkade inte ha någon susning om vem som låg bakom de fräcka stölderna.

På planen var det också kämpigt: Piqué fick visserligen byta av John O'Shea i en ligacupmatch redan i oktober 2004, men det dröjde ytterligare ett och ett halv år innan han fick starta en match i Premier League. Mycket mer än så blev det inte innan han lånades ut till Real Zaragoza, där Piqué för första gången fick regelbunden speltid och bildade ett stabilt mittbackspar med Gabriel Milito.

Begränsad speltid

Efter lånet kom Piqúe tillbaka, men under sina fyra år i Manchester United blev det bara tolv matcher i den röda Unitedtröjan.

Ändå har han mest gott att säga om sin tid i klubben.

– De hade två grymma mittbackar, Rio Ferdinand och Nemanja Vidic, så det var svårt för mig att få en chans. Det var likväl en fantastisk upplevelse att spela med spelare som Cristiano Ronaldo, Rooney och van Nistelrooy. Jag gick dit när jag var 17 och kom tillbaka när jag var 21. Den Gerard som lämnade var väldigt annorlunda mot den som kom tillbaka, säger Gerard Piqué till Uefas hemsida.

2011, precis som 2004, tränas Manchester United av en rödnäst skotte.

– När det gäller Alex Ferguson så måste jag säga att även om jag inte spelade så mycket så hade jag en god relation med honom. Han var alltid väldigt direkt med mig. Med Sir Alex pratade vi öppet, och jag hade aldrig några problem. Sen fick jag ett bud från Barcelona och jag gick till honom och sa: ”det är ett nöje att spela här, men jag skulle vilja lämna”, att jag ville tillbaka hem. Han försökte övertyga mig om motsatsen, men han förstod, säger Gerard Piqué till Uefas hemsida.

Återkomsten

För Piqué var det en livslång dröm som gick i uppfyllelse. Hela hans släkt var Barçasupportrar, och i början på 2000-talet satt hans morfar Amador Bernabéu i FC Barcelonas styrelse.

En av anledningarna till att United gick med på att släppa Piqué var priset: fem miljoner pund. Rena reapriset med tanke på hans utveckling i Barça, men ganska bra betalt för en spelare som mest värmt bänk och som kanske aldrig skulle bli något.

– Alla visste att Piqué hade talang – men engelsk fotboll är annorlunda. Frågar du honom om han hade kunnat vara där han är nu om han hade varit kvar i Manchester United hade han nog svarat ”jag vet inte”, säger Rio Ferdinand till Goal.

Väl tillbaka i Barcelona utvecklades Piqué snabbt till en av världens bästa mittbackar. Första säsongen i Barça vann han och klubben oroliga sex titlar, inklusive Champions League. Sedan dess har han hunnit med att bli världsmästare och skaffa sig en världsberömd flickvän.

Dagarna då tonårige Gerard Piqué satt ensam i sitt hus och hade hemlängtan i Manchester verkar avlägsna. Men han har inte glömt hur det var.

– Jag spenderade alla pengar jag hade på paraboler, de blev stulna varje vecka. Det var inte förrän efter fjärde gången samma sak hände som polisen upptäckte att det var samma personer som installerade parabolen som sedan snodde tillbaka den, säger Gerard Piqué till Uefa.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

1 timme sedan

Stark högt upp i Texas

2 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?