Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mourinho vann maktkampen i Real

- 27/05/2011, 13:22 -
1 av 3

Foto: Alvaro Barrientos/Scanpix

2 av 3

Foto: Victor R. Caivano/Scanpix

3 av 3

Foto: Israel Lopez/Scanpix

Sportchefen Valdano tvingades lämna Real Madrid. Nu får Mourinho själv bestämma över spelarköp. Kritiker menar att han är på väg att bli mäktigare än klubbens ordförande.

Redan när José Mourinho blev ny tränare i Real Madrid inför förra säsongen luktade det trubbel. I sina krönikor i Marca hade sportchefen och tidigare storspelaren Jorge Valdano genom åren gjord sig känd som en av Mourinhos största kritiker.

Några exempel:

”Mourinho är en vandrande vålnad som ingen riktigt vet vad han representerar, men kraften i hans image är oemotståndligt för medierna.” Marca, 6 september 2008.

Om José Mourinho och Rafa Benitez, som båda aldrig spelat på någon högre nivå, 5 maj 2005.

”Jag tror att den som saknade talang för att själv spela inte har tillräcklig tilltro på spelarens talang, i kapaciteten att improvisera fram lösningar. De är helt enkelt den typ av tränare som de själva skulle ha behövt för att ha lyckats spela på elitnivå.”

Ville ha kvar Pellegrino

När Mourinho presenterades som ny Real Madrid-tränare – trots att Valdano kämpat för att Manuel Pellegrini skulle få förnyat förtroende – ville argentinaren likt kungen vända blad.

Det ville uppenbarligen inte Mourinho – som snabbt såg till att begränsa Valdanos roll i klubben och till slut såg till att argentinaren tvingades lämna den. José Mourinho blir nu mer av en engelsk manager, och får själv sätta ihop det lag han ska träna.

En utveckling som inte alla ser som positiv. Santiago Segurola, Spaniens mest respekterade sportjournalist, skriver i Marca att medlemmarna nu får känslan att det är Mourinho som är ordförande i Real Madrid.

”Valdanos avsked var ett krav från Mourinho. Det är inte det första. Det är inte det sista. Mourinho kommer inte att stanna upp. Han vet vem som för tillfället orättfärdigt har makten i världens största klubb”, skriver Segurola vidare.

Jämförs med Hitler

En makt som han snart kan få användning för.

Det finns och har funnits en så kallad ”icke-aggressionspakt” mellan Real Madrid och Atlético Madrid, som bland annat innebär att man inte köper varandras spelare mot den andra klubbens vilja. José Mourinho sägs vilja ha Atléticostjärnan Sergio Agüero till sitt lag – och nu kan han se till att Real Madrid bjuder de 45 miljoner som Agüero har i sin uppköpsklausul, och som Atlético alltså är tvingade att släppa honom för. Ett scenario som hade varit otänkbart med Jorge Valdano, som alltid varit mån om att Real Madrid ses som en klubb med klass och stil. Saker som José Mourinho bryr sig föga om – han vill vinna, och gör vad som krävs för att nå dit.

Hans kritiker är många. Hårdast sluggar Real Madrids förre president Ramón Calderón:

– Man måste komma ihåg att Hitler stöddes av många, men det kommer en bitter eftersmak, säger han till radiostationen Ona enligt Mundo Deportivo.