Tränare i Manchester United
1 av 5
Sir Alex har byggt United från grunden. - Foto: Jon Super / SCANPIX
Fotboll
2 av 5
Gary Neville har spelat länge för United. Här möter han Raul på Santiago Bernabeu-stadion år 2000. - Foto: Santiago Lyon / SCANPIX
Lagkamrater
3 av 5
Veteranerna Scholes och Giggs förlorade slaget om mitten under finalen. - Foto: Sang Tan / SCANPIX
Firande
4 av 5
2 briljanta pysslingar firar titeln. - Foto: Job Vermeulen / SCANPIX
FC Barcelona
5 av 5
Går Fabregas till FC Barcelona? - Foto: Manu Fernandez / SCANPIX

Därför är inte Barça bäst

KRÖNIKA. Ragnar Wernstedt förklarar att det var de briljanta pysslingarna som avgjorde finalen. Inte Barcelonas spel.


Det var två lag från två länder med två olika spelsystem. De engelska mästarnas direkta spel med vassa kontringar ställdes mot de spanska mästarnas kvicka passningsspel som bygger på ett stort bollinnehav.

Skulle Manchester Uniteds stabila försvarsspel med Vidic som hänförare stå emot Barcas kvicka passninsspel? Skulle Chicharito kunna springa ifrån Piqué? Skulle Van der Saar få bli hjälte och lyfta bucklan i sin sista match?

Vi vet alla svaren. Men frågan är om det var Barças spelidé som var bättre, eller om de helt enkelt hade bättre spelare?

En adlad skotte byggde klubben

Sir Alex Ferguson är den största orsaken till varför Manchester United befinner sig där de är i dag. Han har tränat klubben i en kvarts sekel och tagit Manchesterklubben till tolv ligatitlar och två Champions league-titlar. Med smarta värvningar, taktiskt perfektion och ett fokus på laget har han skapat en av världens mest framgångsrika klubbar.

United är ett lag som har jobbat med kontinuitet i 25 år. Legender som Scholes, Giggs och Neville har spelat större delen av sina liv för de röda djävlarna.

Laget har i år aldrig kommit upp i någon toppform men lyckas ändå vinna ligan. Vägen fram till Champions league-finalen gick också ganska smärtfritt. I finalen ställde Sir Alex upp med det som har varit Uniteds Champions league-uppställning:

Ji-Sung Park skulle springa sönder på sin kant medan Valencia skulle stå för mer kreativitet på den andra. Carricks positioneringsförmåga skulle ta bort ytorna framför backlinjen och Giggs skulle med sin erfarenhet och blick för spelet fördela bollarna ut på kanterna, i djupet till den lilla ärtan från Mexiko och framförallt till Wayne Rooney i hans fria roll.

Manchester Uniteds taktik

Finalen spelades på Wembley och United skulle göra som de gjort på den brittiska ön hela säsongen. Spela ett rakt och snabbt anfallsspel där man alltid går mot mål och försöker vara så effektiva som möjligt. Det är för mig vacker fotboll. Effektivitet.

Många predikar Barças kortpassningsspel. Men jag ser det inte som varken det vackraste eller mest effektiva sättet att spela fotboll på. I går var Barça verkligen på tå. Men ofta liknar spelet mer handboll, då det passas runt, från kant till kant. Utan att egentligen skapa något läge själva.

Med så bollskickliga spelare som Messi, Xavi och Iniesta så kan de bara rulla runt på samma sätt tills någon försvarare tar ett felsteg. Då kommer insticket till någon djupledslöpande pyssling som ofta avslutar retfult enkelt bakom alla världens förtvivlade målvakter.

Barças mål

I går fick vi se just de här insticken. Vid det första målet var det Vidic som inte hängde med när den lille Pedro satte 1-0, retfullt enkelt. När engelsmännen (eller snarare en serb, en brasse och en fransos) väntade på fler instick från de små katalanerna kom istället två avslut från distans. Kanske borde den flygande holländaren, som numer har landat för evigt, ha gjort något mer på de skotten.

Det är de skickliga prestationerna från Barças offensiva spelare som avgör den här finalen. Jag undrar om de inte hade kunnat vinna med större marginal med ett rakare spelsätt. Uniteds raka spel och effektivitet kom av sig. Det var egentligen bara Rooney som kom upp i sin nivå, därför var United aldrig riktigt med i matchen.

Till nästa säsong skulle United behöva stärka upp sitt centrala mittfält. Det var framförallt där Barcelona straffade sina motståndare som mest.

Kommer någon att kunna rå på Barca nästa år?

Barcelonas lag är fortfarande ungt och riskerar inte att tappa några spelare. Katalanerna siktar istället på att bli ännu starkare genom att värva Francesc Fabregas från Arsenal i sommar. Pep Guardiola har sagt att han ska stanna så länge passionen finns kvar, åtminstone ett år till.

Den relativt unge tränaren har redan hunnit vinna två Champions league-titlar och tre ligatitlar. Frågan är hur länga passionen kommer att finnas kvar. För vissa finns den kvar väldigt länge.

Men Pep kommer nog vara sugen på att vinna titlar i en liga som håller högre nivå genom hela serien (läs Premier League).

När Pep lämnar kanske också spelarna följer efter. Jag tror att det är svårare att vinna Premier League än Champions League. Något som också spelarna i Barcelona säkerligen funderar på. Om de tappar någon av sina tongivande spelare kommer Barcelonas spelsätt inte visa sig vara lika framgångsrikt. Då ska ni se att framgången i stället sitter hos de briljanta pysslingarna.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/