1 av 3
- Foto: Foto: Fabrizio Giovannozzi/Scanpix
2 av 3
- Foto: Salvatore Laporta/Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix/Luca Bruno

Balotelli i nytt blåsväder - knarklangarturistade med Camorran

Ville se Europas brutalaste knarknäste – blev visad runt av ökända maffialedare.


Scampìa

Förort i Neapels norra utkanter, byggd under 70-80 och 90-talet. Många av husen kom till efter jordbävningen 1980. Den officiella arbetslösheten ligger på över 61 procent. 2004 var området skådeplatsen för ett blodigt krig mellan två rivaliserande camorraklaner. På gatorna säljs droger som heroin och kokain öppet.

Källa: Wikipedia.

NAPOLI. I en rapport från Neapelpolisens spaningsenhet beskrivs hur Mario Balotelli besökte ”rione dei puffi” – den tuffaste delen av Europas kanske tuffaste område, Scampìa. Vid sin sida hade han två höjdare inom camorran – Neapeltraktens motsvarighet till Siciliens maffia. Balotteli blev enligt rapporten visad runt i området och poserade sedan på foton med de tungt kriminella männen.

– Jag blir äcklad, säger prästen Aniello Manganiello, som leder en kyrka i området, till tidningen Il Mattino.

För Mario Balotelli är det ännu en i raden av skandaler.

– Jag visste inte vilka de personerna var, den dagen i Neapel var det hela tiden myket folk kring mig, säger Mario Balotelli.

2006 kom ”Gomorra”, Roberto Savianos bok om camorran. När den blev en sanslös försäljningssuccé hotades författaren till döds. Sedan dess lever Saviano gömd och skyddad av livvakter dygnet runt. I boken beskriver han den brutala verkligheten i Neapel nedgångna förorter, där knarklangare testar om deras varor är direkt dödliga eller inte genom att erbjuda dem gratis till pundare, där oskyldiga unga tjejer kallblodigt mördas om de inte kan berätta var någon person från ett rivaliserande gäng håller till. Dessutom namnger han de camorrabossar som är ansvariga för denna mänskliga misär.

2008 kom Matteo Garriones filmatisering av boken. Den spelades in på plats i den ökända Neapelförorten Scampìa, med flera riktiga camorrasnubbar i rollerna, och är en av de råaste och mest realistiska maffiafilmer som har gjorts.

"Ville se det med egna ögon"

Mario Balotelli, föddes i en fattig invandrarfamilj på Sicilien, men växte upp i en välbeställd fosterfamilj i Brescia. Enligt Il Mattino tyckte Balotelli att det ”verkade otroligt att sådana platser som beskrevs i filmen kunde existera”. Nu ville han se det med egna ögon.

”Balotelli, som befann sig i Neapel med anledning av Golden Goal-prisutdelningen, hade uttryckt önskemål om att få besöka de ökända knarklangningsplatserna i Scampìa som har förekommit så mycket i nyheterna. Och för att uppfylla hans önskemål visade Puffilangarna hur den dagliga handeln gick till” står det i polisrapporten.

En av de populäraste drogerna i området kallas kobret - en billig och lågförädlad variant av heroin.

Mario Balotellis agent Mino Raiola kan varken bekräfta eller förneka att hans klient har besökt den ökända knarkmarknaden.

– Det som är säkert är att Balotelli aldrig har haft någon kontakt med den organiserade brottsligheten. Om, och jag upprepar om, Mario verkligen har åkt till Scampìa för att han var nyfiken på de platserna som tyvärr har blivit så omtalade, så var det enbart för att stilla sin nyfikenhet. Han visste helt klart inte att personerna som han var med tillhörde någon av klanerna som polisen skriver, säger Mino Raiola till nyhetsbyrån Ansa.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!