1 av 3
- Foto: Foto: Gianfilippo Oggioni/Scanpix
2 av 3
- Foto: Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: Scanpix

Krisen i Serie-A: Maffian misstänks vara inblandad?

Spelbolag: ”Matcher med Lazio, Napoli, Roma, Lecce, Bologna och Cagliari misstänkta.”


Tidigare spelskandaler

"Det var något där för fyra år sedan va? Med Juventus?". Orden är Zlatan Ibrahimovic, angående den senaste spelskandalen i italien. Här är två till:

1955: Udinese och Catania blir tvångsnedflyttade till Serie B, efter att det kommit fram att de "köpt" segrar två år tidigare.

1980: Milan och Lazio blir tvångsnedflyttade till Serie B i den stora Totonero-skandalen, där spelare sålt matcher. Avelino. Bologna, Perugia, Palermo och Taranto drabbades av poängavdrag. 20 spelare ständes av i mellan tre månader och sex år. Mest känd är Perugias forward Paolo Rossi som stängdes av från fotbollen i tre år, men fick sitt straff kortat till två år och därmed kunde vara med i VM 1982.

CREMONA. Tre miljoner kronor. Så mycket kostar det att köpa resultatet i en Serie A-match om man ska tro uppgifter i den stora spelskandalsutredningen i Italien.

En av huvudpersonerna i utredningen, tandläkaren Marco Pirano, pratar i avlyssnade telefonsamtal om matcher i Serie A som är uppgjorda. Det rör sig dock om andrahandsuppgifter, om matcher som han säger sig ha hört ska ha varit fixade.

Dessa matcher är, enligt tidningen La Repubblicas källa: Fiorentina-Roma den 20 mars som slutade 2-2, Lecce-Cagliari 3-3 den 17 april och Genoa-Lecce 4-2 den 20 mars.

Camorran inblandad?

Förutom den stora utredningen i Cremona har även Neapelpolisen öppnat en egen utredning. Enligt tidningen Il Messagero är matchen Napoli-Parma i april 2010 misstänkt: trots att hemmalaget ledde med 1-0 i halvtid satsades det extremt hårt på en Napoliförlust. På foton från matchen syns en matchdelegat alldeles vid sidan av planen som sägs vara Antonio Lo Russo, son till den fängslade camorrabossen Salvatore lo Russo. Matchen slutade 2-3.

Hittills har bara en Serie A-match officiellt varit under utredning: spelmaffians misslyckade försök att påverka resultatet i matchen Inter-Chievo den 20 mars. Men allt mer tyder på att även Italiens högsta serie kommer att dras djupare in i utredningen: det österrikiska spelbolaget Skysport365 har skickat en dossier till utredarna med tio Serie A-matcher som det har satsat misstänkt stora pengar på, så till den grad att bolaget tvingades att sluta ta emot bud. Vid det laget har spelmaffian flyttat sina insatser till asiatiska spelbolag – innan även de tvingats sluta ta emot bud.

I utredningen förekommer fyra olika spelsyndikat, de så kallade ”Milanesarna”, ”Zigenarna”, ”Albanerna” och Bolognesarna”. Det sistnämnda ska ha letts av den gamle storspelaren Giuseppe Signori.

Tre miljoner för Serie  A-match

En av personerna som Cremonapolisen har förhört är tobakshandlaren Massimo Erodiani – enligt La Reppublica en man som har erkänt allt för utredarna med förhoppning om att släppas ut till sin 11-årige sons konfirmation. Enligt hans vittnesmål var han själv en obetydlig del i sammanhanget. När han ville få tillbaka pengar som Marco Paoloni var skyldig honom kom han i kontakt med "Bolognesarna”. På ett möte i Bologna, där bland andra ”Beppe” Signori var med insåg han att ”deras ekonomiska kapacitet var enorm”. Det pratades om matchen Inter-Chievo, och siffran som nämndes för att fixa en Serie A-match var 300 000 euro, ungefär tre miljoner kronor.

Även i andra delar av den 606 sidor långa utredningen förekommer uppgifter om vad det har kostat att köpa en match.

Spelare till reapris

Priset har berott på hur många spelare som har behövt för att säkra ett visst resultat, och vilken divison det rörts sig om. Matchen Benevento-Cosenza den 28 februari kostade 20 tusen euro – fördelade på ett tiotal Cosenzaspelare, som inte var särskilt svårövertalade med tanke på deras klubbs usla ekonomi.

Klubben håller på att gå i konkurs, de har inte fått ut någon lön sedan oktober (…) mer än tjugo ska jag inte behöva ge” säger Massimo Erodiani till Marco Pirani, i ett avlyssnat samtal. Pengaöverlämnandet skulle skötas av Beneventos målvakt Marco Paoloni.

Dyrare var det däremot att köpa resultatet i matchen Benevento-Viareggio två veckor senare: fem spelare fick då dela på 25 000 euro.

Priserna stiger ännu mer i Serie B: mötet Siena-Sassuolo 27 mars kostade enligt utredningen 50 000 euro, fördelade på tre Sassuolo-spelare.

Innan sommaren är över lär vi få veta om det är sant att även matcher i Serie A har köpts på liknande vis, men till betydligt högre summor.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!