Söndag 5 Dec
Stockholm

Lista: De största floppvärvningarna genom tiderna

Nicolas Anelka bråkade sig bort från Real Madrid.
1 av 5
Nicolas Anelka bråkade sig bort från Real Madrid. Foto: DENIS DOYLE/AP/SCANPIX
Tomas Brolin kom aldrig igång i Leeds.
2 av 5
Tomas Brolin kom aldrig igång i Leeds. Foto: AP/SCANPIX
Andrij Schevtjenko gick från att vara en av de målfarligaste anfallarna till en av Premier Leagues sämsta.
3 av 5
Andrij Schevtjenko gick från att vara en av de målfarligaste anfallarna till en av Premier Leagues sämsta. Foto: SCOTT HEPPELL/AP/SCANPIX
Dmytro Tjyhrynskyj var en stor säkerhetsrisk.
4 av 5
Dmytro Tjyhrynskyj var en stor säkerhetsrisk. Foto: MANU FERNANDEZ/AP/SCANPIX
Gaizka Mendieta var enorm i Valencia - men förvandlades till tidernas största floppvärvning när han gick till Lazio.
5 av 5
Gaizka Mendieta var enorm i Valencia - men förvandlades till tidernas största floppvärvning när han gick till Lazio. Foto: MICHELE RICCI/AP/SCANPIX

Nyheter24 minns de fallna stjärnorna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bubblare

1998 värvades brassen Denilson till Real Betis för lite mer än 200 miljoner kronor, vilket var den dyraste övergångssumman i historien då.

Den blivande världsmästaren var knappast sämst, men han levde verkligen inte upp till förväntningarna som världens dyraste spelare har.

Juan Sebastian Veron har lirat för väldigt många klubbar. Men när han köptes till Manchester United för nästan 300 miljoner kronor var det väldigt många hade hoppats på att han skulle leverera.

Det gjorde han inte.

Albert Luque hade skördat enorma framgångar med sitt Deportivo la Coruña i både ligan och Champions League. Då lämnade han för Premier League och Newcastle - där han blev en skugga av sitt forna jag.

Klubbarna runtom i världen bara spottar ut pengar för spelare som de tror kommer leverera och dominera. Medan det finns de som lever upp till de skyhöga förväntningarna finns det de som faller bort i glömska.

Spelare som försvinner och aldrig mer lyckas komma tillbaka till nivån de en gång lyckades nå - och som dessutom fått både fans och sina klubbar att ångra att de en gång i tiden trott på lirarna.

Nyheter24 presenterar därför, med bara dryga månaden kvar till det stora transferfönstret öppnar, presentera de största floppvärvningarna genom tiderna.

5. Andrij Sjevtjenko - från Milan till Chelsea

Den ukrainske anfallaren var fruktad, giftig och en riktig målmaskin när han dominerade i Serie A med sitt Milan. Men framgångarna med det italienska laget blev för mycket, och till slut började han drömma om ett nytt äventyr.

Det blev en flytt till Premier League och Chelsea för 440 miljoner kronor. Totalt blev det nio mål på 47 matcher - en monumental katastrof.

Liraren lånades tillbaka till Milan 2008., men skadan var redan skedd. Sjevtjenko kom aldrig tillbaka.

4. Tomas Brolin - från Parma till Leeds

Den svenske megastjärnan hade skördat enorma framgångar med sitt Parma och det svenska landslaget innan det till slut blev dags för honom att testa nytt.

Med ett nyläkt ben tog han sitt pick och pack och lämnade för den forna storklubben Leeds United. Men trots förväntningarna blev det endast 20 matcher och fyra ynkliga mål. Till slut lånades han ut till en rad olika klubbar, för att sedan lägga ned Hudiksvalls A.B.K 1998.

3. Nicolas Anelka - från Arsenal till Real Madrid

Den franske supertalangen köptes från Arsenal för mer 200 miljoner kronor. Men tiden i Real Madrid blev knappast lyckosam för Anelka.

Bråk med fansen, lagkamraterna och tränaren Vicente del Bosque gjorde det knappast lättare för honom att ta en plats i laget, och därför blev det endast 19 matcher och två mål för för den förre landslagsanfallaren.

2. Dmytro Tjyhrynskyj - från Sjachtar Donetsk till Barcelona

Ukrainaren värvades för hisnande 227 miljoner kronor från Sjachtar Donetsk. Det var tänkt att mittbacken en gång i tiden skulle ersätta lagkaptenen Carles Puyol, men riktigt så blev det aldrig.

Tjyhrynskyj fick knappt speltid och när han väl lirade så var han en säkerhetsrisk. Trots det gillade klubben ändå honom otroligt mycket och det sved till hos många "culés" när han till slut såldes tillbaka till Sjachtar för ett reapris inför den gångna säsongen.

1. Gaizka Mendieta - från Valencia till Lazio

Spanjoren var helt briljant i Valencia innan han såldes till Lazio för drygt 400 miljoner kronor - då tidernas dyraste värvning.

Resultatet: en enda säsong i Romklubben och utlånad till Barcelona och Middlesbrough, där han även stannade kvar och sedan slutade spela.

Snacka om att falla från himmelen till avgrunden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela