Tisdag 21 Sep
Stockholm

Tjetjeniens president sparkar Gullit

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Fick ultimatum inför matchen: vinn eller försvinn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ruud Gullits tränarkarriär

1996–1998 - Chelsea

1998–1999 - Newcastle United

2004–2005 - Feyenoord

2007–2008 - Los Angeles Galaxy

2011 - Terek Grozny

GROZNYJ. Ett självmål i slutminuten blev Ruud Gullits fall: efter 13 matcher och endast tre segrar får den holländske tränaren sparken från den tjetjenska klubben Terek Groznyj, efter lagets förlust mot Amkar Perm.

Beskedet kom inte som någon överraskning för Ruud Gullit: inför matchen publicerades ett 5 500 tecken långt pressmeddelande (den här texten är bara häften så lång) i värsta Borat-stil på Terek Groznyjs officiella hemsida. Där kritiseras Gullits attityd och arbetsmoral. Pressmeddelandet avslutas med att klubbens ordförande, tillika Tjetjeniens president, hotar att sparka honom om han inte vinner matchen mot Amkar Perm.

Gillar att festa

Ruud Gullit, som tilldelades ballon d'or som världens bästa spelare 1987, har alltid haft rykte om sig att vara en festprisse. Något som inte riktigt har varit i samklang med livet i det på senare tid allt mer fundamentalistiskt muslimska Tjetjenien, styrt av den blodsbesudlade Ramzan Kadyrov. I pressmeddelandet tar klubben upp en intervju som Gullit gjort där han klagar över att ingen av att hans kompisar vill komma och hälsa på honom i Groznyj eftersom alkohol är bannlyst i Tjetjenien och det inte finns några riktiga gym att gå till.

Påståenden som klubben avfärdar å det bestämdaste:

För det första så finns det ett gym i Kislovodsk och ett i Blimanovastadion” skriver klubben indignerat.

Tjetjenska systembolag

Tjetjenien har sina egna traditioner, etablerade under århundraden. Gullit måste veta att han inte bjöds in hit för att försvinna på nattklubbar och diskotek, utan för att arbeta i en fotbollsklubb, för att uppnå resultat där. Det stämmer att vi inte har några droger och inget oanständigt nattliv som i Nederländerna och i andra delar av Europa. När det gäller alkohol har Ruud glömt att i Tjetjenien - en del av den ryska förbundsrepubliken - säljs alkohol i särskilda licensierade butiker. I Groznyj finns alla förutsättningar för att leva ett hälsosamt liv. Det finns en modern biograf, ett ispalats, parker. Republikens president Ramzan Kadyrov har skapat de bästa förutsättningar för personal och spelare.”

Det där med utelivet verkar vara så viktigt att det dyker upp en gång till i pressmeddelandet:

Hittills har president Ramzan Kadyrov varit mycket missnöjd med den strategi Rud Gullit lagt upp för att ta sig an sina arbetsuppgifter – i stället för att rulla upp armarna och jobba hårt, med tanke på tabelläget, har han tänkt på barer och diskotek. Med detta i åtanke har Ramzan Kadyrov ålagt Ruud Gullit att ta tre poäng mot Perm. Misslyckas han med det kommer Gullit att entledigas från sitt uppdrag som huvudtränare.”

Kommentera
Kopiera länk
Dela