Kennedy Bakircioglüs Racing är illa ute.
1 av 3
Kennedy Bakircioglüs Racing är illa ute. - Foto: BILDBYRÅN
Barcelona har också stora ekonomiska problem.
2 av 3
Barcelona har också stora ekonomiska problem. - Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX
Racing Santander tvingas ansöka om frivillig konkurs.
3 av 3
Racing Santander tvingas ansöka om frivillig konkurs. - Foto: Juan Manuel Serrano/AP/SCANPIX

Spansk fotboll vid ruinens brant

Racing Santander ansöker om frivillig konkurs.


Santander - en klubb i raden

Länge kunde de spanska klubbarna skryta om sitt spanska ägarskap. Men när ekonomin började svaja fanns det inget annat val för flera av dem att helt enkelt sälja till utländska ägare.

Getafe har blivit "Getafe Team Dubai", dock inte officiellt, sedan shejken Butti bin Suhail al Maktoum från investmentbolaget Royal Emirates Group köpt upp klubben för 800 miljoner kronor. Något som skedde under den gångna säsongen.

Sommaren 2010 köpte shejken Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani Malaga för 326 miljoner kronor och började genast pumpa in cash. Klubben har värvat spelare som Joaquin, Jeremy Toulalan, Ruud van Nistelrooy och Joris Mathijsen.

I vintras köptes alltså Racing Santander upp av den indiske affärsmannen Ahsan Ali Syed, som fortfarande äger klubben trots konkursansökan. Och nu återstår det att se om klubben blir ett nytt "Malaga" - men även vilka klubbar som följer i Getafes, Malagas och Racings fotspår.

SANTANDER. Kennedy Bakircioglüs Racing Santander har gått i spillror och nu ser den ekonomiska krisen ut att ha skördat ännu ett offer.

På torsdagen ansökte den hårt drabbade La Liga-klubben om frivillig konkurs - och blir därmed den femte klubben i den spanska toppligan som hamnar i den svåra sitsen.

Den 15 juni kom klubbstyrelsen överens, efter påtryckningar från den kantabriska regeringen, om att en konkursansökan var det bästa sättet att rädda sig själva och sina anställda. Men frågan är ändå om det inte är för sent för de spanska klubbarna?

Den ekonomiska bubblan har tillåtit spanska klubbar att för lånade pengar slänga cashen i sjön genom dyra nyförvärv, satsningar som inte hållit och spelarlöner som dränerat ekonomin.

Men snart kan alltså de gyllene tiderna vara över.

Även Barcelona, som drar in ofantligt mycket pengar varje år, är hårt ansatt. Klubben blöder ekonomiskt och många menar att det bara är en tidsfråga innan även mäktiga "Blaugrana" också kollapsar.

Shejkerna väller in

Räddningen kan bli utländska ägarskap - något som de spanska klubbarna länge har varit emot.

Så sent som i vintras köpte den indiske affärsmannen Ahsan Ali Syed upp Racing. Därmed blev den gångna säsongens ligatolva den tredje klubben att säljas till en ägare som inte är från Spanien.

Sedan tidigare hade även Malaga och Getafe köpts upp av varsinn shejk.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

2 timmar sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

2 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

3 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

3 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.