Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spansk fotboll vid ruinens brant

Kennedy Bakircioglüs Racing är illa ute.
1 av 3

Kennedy Bakircioglüs Racing är illa ute.

BILDBYRÅN

Barcelona har också stora ekonomiska problem.
2 av 3

Barcelona har också stora ekonomiska problem.

Matt Dunham/AP/SCANPIX

Racing Santander tvingas ansöka om frivillig konkurs.
3 av 3

Racing Santander tvingas ansöka om frivillig konkurs.

Juan Manuel Serrano/AP/SCANPIX

Sport | 07/07/2011 12:07

Racing Santander ansöker om frivillig konkurs.

SANTANDER. Kennedy Bakircioglüs Racing Santander har gått i spillror och nu ser den ekonomiska krisen ut att ha skördat ännu ett offer.

På torsdagen ansökte den hårt drabbade La Liga-klubben om frivillig konkurs - och blir därmed den femte klubben i den spanska toppligan som hamnar i den svåra sitsen.

Den 15 juni kom klubbstyrelsen överens, efter påtryckningar från den kantabriska regeringen, om att en konkursansökan var det bästa sättet att rädda sig själva och sina anställda. Men frågan är ändå om det inte är för sent för de spanska klubbarna?

Den ekonomiska bubblan har tillåtit spanska klubbar att för lånade pengar slänga cashen i sjön genom dyra nyförvärv, satsningar som inte hållit och spelarlöner som dränerat ekonomin.

Men snart kan alltså de gyllene tiderna vara över.

Även Barcelona, som drar in ofantligt mycket pengar varje år, är hårt ansatt. Klubben blöder ekonomiskt och många menar att det bara är en tidsfråga innan även mäktiga "Blaugrana" också kollapsar.

Shejkerna väller in

Räddningen kan bli utländska ägarskap - något som de spanska klubbarna länge har varit emot.

Så sent som i vintras köpte den indiske affärsmannen Ahsan Ali Syed upp Racing. Därmed blev den gångna säsongens ligatolva den tredje klubben att säljas till en ägare som inte är från Spanien.

Sedan tidigare hade även Malaga och Getafe köpts upp av varsinn shejk.