Elfsborg fick sämsta tänkbara start på dubbelmötet. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
David Elm hade behövts i kvällens drabbning. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Ante Covic hade en tuff dag på jobbet.
Ante Covic hade en tuff dag på jobbet. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX

Elfsborg förnedrat i Europa League

Elfsborg är på god väg att åka ur Europa League efter att ha förlorat det första mötet mot Ålesund med förnedringssifforna 4-0.

Elfsborgs omöjliga uppgift:

Efter 4-0 i baken talar allt för att Borås-klubben slås ut ur Europa League. Så här är förutsättningarna inför returen:

Vinner Elfsborg med 4-0 går matchen till förlängning och eventuellt ett straffavgörande.

Skulle Ålesund göra ett mål måste Elfsborg göra sex. 5-1 skulle nämligen innebära att Ålesund går vidare på flest gjorda bortamål.

Elfsborg gick in i Europa Leagues tredje kvalomgång med svåra skadebekymmer. Det förre Premier League-proffset Davil Elm tvingades stanna hemma på grund av den hjärnskakning han ådrog sig senast mot Djurgården. Även Lasse Nilsson och Stefan Ishizaki hamnade utanför startelvan på grund av skadekänningar, men båda två fanns disponibla på bänken. Tuffast möjliga förutsättningar redan på förhand alltså, och värre skulle det bli...

Redan i den femte minuten kunde nigerianen Solomon Okoronko ge Ålesund ledningen. Ett stillastående Elfsborgsförsvar stod och tittade på när en ribbretur letade sig fram till anfallaren som enkelt prickade in 1-0.

Amadou Jawo och James Keene - som vikarierade i den tidigare nämnda trions frånvaro - hade väldigt svårt att skapa några chanser. Istället var det Ålesund som låg närmare ett 2-0 mål, men matchen gick till halvtidsvila med 1-0 på resultattavlan.

2-0 kom istället i den 56:e minuten och återigen var det ett passivt försvarsspel som bäddade för målet. Michael Barrantes fick stå helt omarkerad och nicka sitt Ålesund ett steg närmare en play off-plats.

Då fick Magnus Haglund nog och chansade med att skicka in både Lasse Nilsson och Stefan Ishizaki. Men bara minuter efter dubbelbytet kom nästa smäll - denna gång var det Peter Orry Larsen som nätade för hemmalaget, ett skott som inte alls såg otagbart ut för Ante Covic i Elfsborgs mål.

Och direkt därpå, i den 74:e minuten, kom också 4-0. Ett för dagen signifikativt självmål från Andreas Augustsson punkterade den här matchen - och förmodligen också dubbelmötet.

Returen spelas den fjärde 4 augusti på Borås Arena och då måste Elfsborg göra minst fyra mål för att ta sig vidare.