Wengers mannar klara för Champions League

Robin van Persie och Theo Walcott festfixare när Arsenal avancerade till gruppspelet.

UDINE. Efter förra veckans 1-0-match på Emirates Stadium låg returen nere i Udine öppen. Förutsättningarna för en anfallsglad fotboll fanns där: det svartvitrandiga hemmalaget var tvingade att göra mål, medan Arsenals bräckliga ledning från hemmamötet inte möjliggjorde någon defensivfotboll.

Den första halvleken kom dock att präglas mycket av en enda man: Antonio Di Natale. Hemmalagets sylvasse anfallare hade efter 25 minuters spel redan hunnit med en stolpträff och ett korrekt bortdömt offsidemål.

Med sex minuter kvar till pausvilan fick sedan den lille målgöraren sin revansch. Ett chippinspel från Giampiero Pinzi hittade Di Natale, som relativt omarkerad i straffområdet drog till direkt med pannan och lobbnickade in 1-0 till hemmalaget bakom en ställd Wojciech Szczesny i Arsenal-målet.

Ett annat Arsenal i andra halvlek

Med ett likaläge på resultattavlan var det nu skarpt läge för Arsene Wengers mannar inför den andra halvleken. Kritiker och förståsigpåare världen över gjorde sig redo att vässa pennorna och teckna hela Gunners-kartan svart. Men då, när det krävdes som mest, klev lagets kapten fram.

Ett läckert inspel från Gervinho på vänsterkanten hittade fram till Robin van Persie, som mycket behärskat kunde raka in kvitteringen bakom en annars storspelande Samir Handanovic. När målet föll var endast tio minuter spelade av den andra halvleken, men känslan var att bortamålet fick Udinese att sluta tro på ett avancemang.

När Theo Walcott sedan satte 2-1 för Arsenal försvann all nerv från matchen. Trots skador, avstängningar och - inte minst - tunga spelarförsäljningar har man nu Champions League-spel att se framemot i höst i norra London.