Onsdag 19 Jan
Stockholm

Teveavtalen skapar konflikt i La Liga

Sevilla-presidenten Del Nido med Florentino Pérez i sällskap under ett förbundsmöte.
1 av 4
Sevilla-presidenten Del Nido med Florentino Pérez i sällskap under ett förbundsmöte. Foto: Arturo Rodriguez/SCANPIX
Sandro Rossels Barcelona drar in 140 miljoner €/säsong i teveintäkter.
2 av 4
Sandro Rossels Barcelona drar in 140 miljoner €/säsong i teveintäkter. Foto: MANU FERNANDEZ/SCANPIX
Real Madrid drar precis som Barca in 140 miljoner €/säsong i teveintäkter.
3 av 4
Real Madrid drar precis som Barca in 140 miljoner €/säsong i teveintäkter. Foto: Daniel Ochoa de Olza/SCANPIX
Ronaldo och Messi lär dominera lika mycket som tidigare säsonger.
4 av 4
Ronaldo och Messi lär dominera lika mycket som tidigare säsonger. Foto: Andres Kudacki/SCANPIX

Det spanska teveavtalet för La liga-rättigheterna upprör 18 av 20 klubbar. Men inte Real Madrid och FC Barcelona som lugnt sitter kvar i båten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vidare granskning:

Nyheter24 kommer inom kort syna det svenska teveavtalet för Allsvenskan - som omförhandlas inför säsongen 2013.

STOCKHOLM. ”Men herregud! Är det någon som inte tycker ligan är korrumperad och prostituerad? Vår liga är inte bara Europas största skämt, det är en tredje världens liga där två klubbar tar de andra klubbarnas teve-pengar.”

Sevilla-presidenten Del Nido skräder inte med orden när det spanska teveavtalet för La liga-rättigheterna kommer på tal. Inte sedan 2004 har någon annan klubb än de givna drakarna Real Madrid och FC Barcelona vunnit ligatiteln. Enligt Sevillas Gudfader verkar det bero på ekonomiska orättvisor samt inscenerad och ren ondska från Real Madrid och FC Barcelona.

Det avtal som finns idag ger Real Madrid och FC Barcelona cirka 1,2 miljarder kronor vardera per säsong* – det är tre gånger så mycket som Valencia får, klubben som har det tredje bästa teveavtalet i den spanska ligan. Klubbar som Racing och Rayo får inte ens nöja sig med en tiondel av slanten på 1,2 miljarder kronor som tillfaller världens två största och bästa klubbar.

Del Nido gillar att snacka men vad som är än värre för Real Madrid och FC Barcelona är att han nu faktiskt agerar. Senare i veckan samlar Sevilla-presidenten ihop samtliga presidenter minus Florentino Pérez och Sandro Rosell för att just snacka men i slutändan agera.

Även i Sverige diskuteras teveavtalet med jämna mellanrum men utvecklingen här handlar snarare om att det fördelas för jämnt mellan klubbarna. Var i ligger det rimliga att Trelleborg och Häcken får ungefär lika mycket pengar som AIK och Malmö FF?

Skillnaderna är ytterst små där en stor del av den totala summan fördelas jämnt ut över sexton lag. En betydligt mindre del är sedan rörlig där tabellplacering och teveexponering tas till hänsyn.

En vanlig floskel många i Sverige skriker ut är;

”Titta på hur de gör i England”.

Vanligtvis vill jag spy varje gång denna helt icke relevanta så kallade åtgärd ropas ut men i detta fall är det aningen mer väsentlig. Premier League fördelar sina teveintäkter enligt modellen 50*25*25 där den första potten fördelas jämnt mellan klubbarna. Övriga fjärdedelar tar hänsyn till tabellplaceringar samt teveexponering – detta är en modell som Del Nido förespråkar. Manchester United, som drar in mest tevepengar i Premier League (614 miljoner kronor/säsong), får ”bara” en tredjedel mera än vad jumbon i dessa sammanhang drar in. Att jämföra med Real Madrid och FC Barcelona där skillnaden är tiofaldig sett till jumbons intäkter gällande teveavtalet.

Spanien ett nytt Skottland?

På den andra sidan avgrunden står dock Real Madrid och FC Barcelona, verkligen inte att förglömma. Precis som i Skottland och precis som i fallet Celtic och Glasgow Rangers så söker gigantduon i Spanien annat motstånd. Den spanska ligan har blivit ett lopp mellan enbart två klubbar, som det ser ut idag finns det inte ens en orimlig chans för någon av övriga arton klubbar att blanda sig i en titelstrid. Trist ja - men all skit ska sannerligen inte kastas på Real Madrid eller FC Barcelona.

Vi lever i en kommersiell värld där kapitalismen styr, Real Madrid och FC Barcelona bör inte be om ursäkt för att man tjänar pengar, grova sådana. Däremot bör man kanske tänka efter vad det i förlängningen ger spansk klubbfotboll och de själva att år ut och år in bara tävla mot varandra?

Det känns givet att Real Madrid och FC Barcelona ska ha den största delen av kakan men om den delen sedan ska vara fyrdubblad Valencia och Atléticos del känns högst oklart.

I politikens värld är det sällan klokt att vara alldeles för långt ut på en kant. Den spanska ligan måste likt den svenska söka sig mer mot mitten. Om inte blir den spanska ligan precis som Del Nido påstår en pajasliga.

Spansk fotboll har dock större problem än ”orättvisa” teveavtal. Många klubbar tror att enbart ökade intäkter från tevebolagen ska rädda deras sedan tidigare självförvållade usla ekonomier. Fullt så enkelt är det inte, trots att Real Madrid och FC Barcelona har fortlöpande skulder så är man två klubbar som drar in miljarder i intäkter varje säsong. Säkerligen måste detta tas i beaktning då man synar dessa klubbars överlägsenhet.

Jag har svårt för folk som pekar finger på de som vinner snarare än att rannsaka sig själva. Vad är anledningen till att övriga toppklubbar kan sluta 30 poäng bakom Real Madrid och FC Barcelona i den spanska ligan? Beror det på toppduons påstådda girighet eller beror det på att övriga klubbar helt enkelt inte håller måttet?

 

* Grafik över tevepengarnas fördelning i La liga, Premier League, Ligue 1 och Bundesliga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Klart: Bandy-VM spelas trots allt - i Småland

tennis-Australien Open

Publicerades: 1 timme sedan

Efter bråket – hockeyettans ordförande avgår

Publicerades: 1 timme sedan

OS-jakten fortsätter – bara fyra startplatser

Publicerades: 1 timme sedan

trav-Trio

Publicerades: 1 timme sedan

trav-ld-odds

Publicerades: 1 timme sedan