Leeds United och Manchester United är två lag som föraktar varandra något oerhört.
1 av 2
Leeds United och Manchester United är två lag som föraktar varandra något oerhört. - Foto: Jon Super/SCANPIX
Bilden som chockade fotbollsengland i fjolårets FA-cup.
2 av 2
Bilden som chockade fotbollsengland i fjolårets FA-cup. - Foto: Jon Super/SCANPIX

Leeds mot Manchester United - en hatmatch utan dess like

När Manchester United gör entré på Elland Road är det en konflikt som än en gång dras fram. Än en gång får vi njut av en match mellan Leeds och de röda djävlarna från Manchester.


Eric Cantona:

Historien om Eric Cantonas tid i England är inte endast en enda lång hyllningshistoria, som många Manchester United-supportrar vill få den till.

När han anlände till Elland Road var det många som lyfte på ett ögonbryn. Helt plötsligt stod en sofistikerad fransman på plan. Han såg mer atletisk ut än sina motståndare, men han hade även en käft som aldrig slutade gapa.

När han dessutom lekte Bruce Lee borta mot Crystal Palace sade han sina numer bevingade ord:

"When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown into the sea. Thank you very much.", det var allt Cantona hade att säga om karatesparken mot Matthew Simmons i Palacepubliken.

LEEDS. Man kan säga vad man vill om El Clasicó, Milanoderbyt eller till och med matcherna mellan Manchester United Liverpool. Men där i toppen av hatmöten i fotbollseuropa måste man nämna kanske den värsta av dem alla.

Leeds United mot Manchester United.

Dessa två antagonister ställs mot varandra i den första omgången av ligacupen. En annars fullständigt slentrian omgång blir nu i stället ett öppet krig.

Och ni kan räkna med att Sir Alex Ferguson ställer upp med en b-betonad startelva, men att han är, med största sannolikhet, beredd att offra mycket för en seger.

Frågan är bara hur mycket?

Historien bakom grannstädernas fejd är lång. Arbetarklasserna i städerna har länge tampats om jobben. Endera stad har gått igenom perioder av välfärd, men ytterst sällan i samklang. Arbetarnas tillflyktsort har, som på många andra håll i fotbollsvärlden, varit de välkända arenorna - Elland Road och Old Trafford.

Klubbarna har slagits om ära och berömmelse. De har dessutom slagits om de bästa spelarna - och ingen lyfter väl fram ett större agg än en viss fransman från Marseille?

Leeds mångmiljonvärvning blev en gudabenådad figur på Elland Road under The Whites guldsäsong 1991/92. Men Eric Cantona fick sparsamt med speltid under hösten 1992. Och helt plötsligt stod han där med en röd tröja bredvid än en rödare Alex Ferguson. Hatfröt var sått än en gång.

Men hatväxten vittrade bort med Leeds Uniteds undergång i början av 2000-talet. De vita från norra England gick en ekonomisk kollaps till mötes. Tystnaden har därför lagt sig och ingen match lagen emellan spelades på många år. Fram till i fjol.

Då chockade Leeds hela fotbollsengland genom att besegra sina ärkefiender på Old Trafford med ett mål mot noll i FA-cupen av alla turneringar.

Under tisdagskvällen möts de så igen. Antagonisterna, fienderna och hatrivalerna. Räkna med ett kokande Elland Road när United gästar för första gången på över sju år.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!