Fredag 30 Jul
Stockholm

The North West Derby - en hathistoria i många delar

Sir Alex Ferguson tillsammans med sin kollega från Liverpool.
1 av 3
Sir Alex Ferguson tillsammans med sin kollega från Liverpool. Foto: TIM HALES/SCANPIX
Steven Gerrard lämnar Old Trafford efter ett av alla sina röda kort i the North West Derby.
2 av 3
Steven Gerrard lämnar Old Trafford efter ett av alla sina röda kort i the North West Derby. Foto: Jon Super/SCANPIX
The Kop lär vara väl förberedda på att bära fram sitt lag under lördagens gigantmöte på Anfield Road.
3 av 3
The Kop lär vara väl förberedda på att bära fram sitt lag under lördagens gigantmöte på Anfield Road. Foto: Jon Super/SCANPIX

DOKUMENT. Matcherna mellan Liverpool och Manchester United gräver alltid i gamla ärr. Men var uppstod såren? Var såddes hatet?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Liverpool - Man Utd

Matchen med det stora M:et drar igång 13.45 under lördagseftermiddagen. Drabbningen sänds i Viasat Sport och kommer uppskattningsvis ses av över 100 miljoner människor världen över.

I kölvattnet av Margaret Thatchers rävslaktsjakt på den brittiska underklassen försöker dagens krönikörer överträffa varandra när de beskriver årets mest uppmärksammade match. Men drabbningarna mellan Liverpool och Manchester United innehåller en djupare kontext än vad många förmår att förstå.

Men vi gör en ansats, vi försöker ge oss i kast att beskriva en av världens största matcher.

En man som hette Colin

När jag på tidigt 2000-tal befann mig på andra sidan Nordsjön mötte jag en man som hängde lågmält över ett halvfyllt glas öl. Han hette Colin. Han var en Liverpoolsupporter. Han var berusad och han var riktigt illa däran. Colin ville berätta en historia om tiderna som försvunnit, i betalning önskade han inget mindre än en påtår av den bubblande drycken.

Jag beställde två pints och blev bjuden på en vandring längs med den engelska knegarklassens avveckling och degradering. En vandring som till slut landade i den moderna fotbollen och dess verklighetsfrånvända agenda.

Gråskale-skyline

Det var en vårdag i mitten av 70-talet, Colin vandrade som vanligt mot hamnområdet i Liverpool, allt var som det det alltid hade varit. Jobbet hägrade i slutet av Crown Street, Margaret Thatcher hade ännu inte satt klorna i Merseysides arbetarklass och det existerade ännu något slags hopp i tillvaron, ett hopp i en annars groteskt grådaskig situation.

Colin pratade om dåtiden med lidelse. Han tillade en suck efter en stor klunk och fortsatte sin berättelse om färgklickarna i en stad som led med sin gråskale-skyline.

Dominans och förfall

Den något onyktre mannen sluddrade vidare om hur Kenny Dalglish, Kevin Keegan och Ian Rush dominerade den brittiska spark-och-spring-fotbollen; "that was the good old days".

Colin satte stillsamt ett finger mot sin mun och antog en fundersam min:

– Jag tror till och med att vi tokdominerade hela Europa på den tiden. United var då ett lag på dekis. Ett lag i periferin som man inte ägnade mer än en tanke innan de stod på andra sidan gräsmattan.

Men där någonstans i 70-talets Storbritannien såddes de första fröna av avsky. I vad som tidigare hade varit två rivaliserande städer började ett förakt att pyra, ett förakt som utvecklades till hat på grund av händelserna runt varven i slutet av Crown Street.

– Vi förlorade jobben, allihopa. Av någon skum jävla anledning föredrog varven att förflytta sin produktion till Manchester Ship Canal.

Den moderna fotbollen

På grund av arbetssituationen kring Merseyside förföll staden i en ekonomisk glömska. Inom kort följde även Manchester efter, men den bittra eftersmaken fanns kvar i Colins mun. Så även i området.

Och eftersmaken finns kvar än i dag. Inte ens gravölen efter en förlust mot ärkerivalerna från Old Trafford kunde stilla Colins hat.

Den moderna versionen av the North West Derby saknar de politiska konotationerna från förr. Manchester United gick från att vara en klubb på dekis till en global makroekonomisk gigant, om någon nu missat det. Liverpool är på väg att göra samma resa.

De klassiska varven har till stor del försvunnit. Likaså Margaret Thatcher. Likaså hoppet. Men kvar står en match som aldrig lägger sig i fotbollens periferi, en match som aldrig kommer att förvandlas till ett grådaskigt ställningskrig. Kvar blev ett gäng gamla hamnarbetare som missade kommerståget när det drog förbi och lämnade supportrarna kvar på perrongen.

Matchen mellan Liverpool FC och Manchester United spelas 13.45 under lördagseftermiddagen och sänds i Viasat Sport.

Kommentera
Kopiera länk
Dela