Målskytten Daniel Osvaldo firade genom att visa upp en kontroversiell hälsningsfras riktad mot Lazio-fansen. - Foto: Gregorio Borgia/AP/SCANPIX
Men det var Roma som öppnade målskyttet i "Derby della capitale". Ett mål som kom redan efter fem minuter. - Foto: Gregorio Borgia/AP/SCANPIX
Dessförinnan hade brassen Hernanes gjort mål från straffpunkten.
Dessförinnan hade brassen Hernanes gjort mål från straffpunkten. - Foto: Gregorio Borgia/AP/SCANPIX
Den notoriske målskytten Miroslav Klose satte 2-1 för sitt Lazio i matchens sista spark. - Foto: Gregorio Borgia/AP/SCANPIX

Klose stor matchhjälte i "Derby della capitale"

Romderbyt innehöll i sedvanlig ordning ett halvdussin kort i olika färgvalörer, tre mål och en rafflande avslutning.

Matchfakta

Målskyttar: 0-1 Daniel Osvaldo (5:e), 1-1 Hernanes (51:a), 2-1 Miroslav Klose (90+)

Gula kort: Daniel Osvaldo (Roma), Simone Perrotta (Roma), Daniele De Rossi (Roma), Cristian Brocchi (Lazio), Djibril Cissé (Lazio), Marco Cassetti (Roma)

Röda kort: Simon Kjaer (Roma)

Domare: Paolo Tagliavento

Arena: Stadio Olimpico

ROM. Söndagen var 0-0-matchernas dag i Serie A. Hela fem av sex matcher hade slutat mållöst tidigare under eftermiddagen. "Derby della capitale" var dock av en helt annan karaktär. Matchen? den vann Lazio efter ett sent mål av Miroslav Klose. Men vi tar det hela från början.

Chocköppningen

Från läktarhåll pågick en show av hög klass. Bomber briserade, röken från bengaler låg som ett täcke inne på Stadio Olimpico och publiken visade upp en ljudkuliss av den högre skolan. Det var dock ingenting mot hur det skulle låta i den sjätte matchminuten - när Roma tog ledningen.

Ett vackert kombinationsspel renderade i att Miralem Pjanic kunde friställa Daniel Osvaldo som hur iskallt som helst placerade in 1-0 bakom Federico Marchetti i Lazio-målet.

Samme Osvaldo var sedan ytterst nära att stänka in sitt andra mål för dagen strax därpå. Ett perfekt inspel nådde fram till den 25-årige anfallaren som bara skulle trycka in bollen i öppet mål, men han fick aldrig ordning på fötterna varpå läget rann ut i sanden. Missen skulle senare visa sig bli väldigt kostsam.

Straff och rött kort

Tidigt i den andra halvleken kom nämligen kvitteringen för Lazio, som ditintills var det bättre laget. Cristian Brocchi rann igenom Roma-försvaret men revs ner av dansken Simon Kjaer. Domaren tvekade inte en sekund när han blåste straff och tryckte upp det röda kortet i ansiktet på Kjaer som tvingades lämna planen.

Straffen tog brasilianaren Hernanes hand om på bästa möjliga sätt, genom att skottfinta ner Marteen Stekelenburg och sätta bollen i motsatt hörn.

Klose stor matchhjälte

Lazio, stärkta av det numerära överläget, iscensatte en massiv anstormning som varade under hela den andra halvleken. Den notoriske målskytten Miroslav Klose hann med att missa ett par klockrena lägen innan anfallskollegan Djibrill Cissé visade prov på teknisk ackuratess när han volleysköt läderkulan i Stekelenburgs vänstra stolpe.

Men Romderbyt skulle få en vinnare. Fullt rättvist var det Lazio som lämnade planen med tre poäng, och fullt rättvist var det Miroslav Klose som blev stor matchhjälte.

Med matchens absolut sista spark revanscherade han sig från tidigare missar genom att lugnt och stillsamt placera in 2-1-målet och därmed ge Lazio full pott. Ett mål som innebär att Lazio kliver upp på en hedersvärd fjärdeplats i Serie A.