Torsdag 19 Maj
Stockholm

Dominerar Manchester - då slår Mancini ifrån sig pressen

Manchester City leder ligan och är regerande FA-cupmästare. Då skjuter Mancini över pressen på United...
1 av 4
Manchester City leder ligan och är regerande FA-cupmästare. Då skjuter Mancini över pressen på United... Foto: Jon Super/AP/SCANPIX
Nyårsafton tillika Sir Alex 70-årsdag blev en mörk sådan: förlust mot jumbon Blackburn med 2-3.
2 av 4
Nyårsafton tillika Sir Alex 70-årsdag blev en mörk sådan: förlust mot jumbon Blackburn med 2-3. Foto: Alastair Grant/AP/SCANPIX
Mario Balotelli - en av flera nyckelspelare som till följd av skada inte spelar söndagens match.
3 av 4
Mario Balotelli - en av flera nyckelspelare som till följd av skada inte spelar söndagens match. Foto: Scott Heppell/AP/SCANPIX
"Just nu är United det bästa laget i England", säger Roberto Mancini.
4 av 4
"Just nu är United det bästa laget i England", säger Roberto Mancini. Foto: Scott Heppell/AP/SCANPIX

Trots att Manchester City är regerande FA-cupmästare och har en derbyvinst med 6-1 i ryggen, ser Roberto Mancini United som ett bättre lag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Senaste mötena

2011: United-City 1-6

2011: United-City 3-2

2011: City-United 1-0

2011: United-City 2-1

2010: City-United 0-0

Söndagens gigantmöte kan följas i Viasat fotboll med matchstart klockan 14.00.

MANCHESTER. Senast giganterna från Manchester drabbade samman i FA-cupen var den 14 maj 2011. Då var det final. Då vann det ljusblåa miljardbygget Manchester City sin första stora titel på över 30 år. I söndagens match är det inte en buckla som står på spel – utan ett avancemang till den fjärde rundan. 64 lag ska nu bli 32. Hälften ska försvinna. Försvinna ska även den ena halvan av fotbolls-Manchester göra.

Det är ligaettan mot ligatvåan som möts och vid en första anblick tycks allt vara frid och fröjd hos de två storklubbarna. Men nyårsskiftet har fört med sig mer bekymmer än glädje, inte minst för Sir Alex Fergusons United vars senaste matcher måste klassas som ett fiasko modell större. Chockförlusten hemma mot tabelljumbon Blackburn, följdes upp med en 3-0-torsk borta mot Newcastle. Den nyss fyllda 70-årigen ser FA-cupen som en snabb chans till revansch. Något som Manchester Citys tränare Roberto Mancini är väl medveten om.

– Ett derby är alltid svårt. Och det kommer inte att bli lättare nu när de har två raka förluster. De kommer vara arga och revanschsugna, säger italienaren till klubbens hemsida.

”United är fortfarande bättre än oss”

Det är inte bara fjolårets FA-cupfinal som sprider positiva vibbar hos den blåa delen av staden. Den senaste ligamatchen mot United slutade hela 6-1 till City och fansen känner att de har ett mentalt övertag på antagonistklubben inför matchen. Det håller dock inte Mancini med om.

– United är fortfarande bättre än oss, även nu. Om ett par år kanske vi kan vara där, men man måste komma ihåg att de har haft den här vinnarmentaliteten i 25 år. Vi kan inte vara där än, det är omöjligt.

– Just nu är United det bästa laget i England, fyller han i.

Rivaliteten är den samma som den alltid har varit. På planen kommer motorerna gå på högvarv och på läktaren avgörs matchen i matchen. Det kommer dock inte vara ordinarie manskap som gör upp om avancemanget. City saknar både Mario Balotelli och eventuellt Edin Dzeko, dessutom är bröderna Toure på landslagsuppdrag med sitt Elfenbenskusten. United, vars säsong kantats av enorma skadebekymmer, börjar så sakteligen få tillbaka sina nyckelspelare. Men bland annat Chris Smalling och Nemanja Vidic är ännu inte spelklara.

Uniteds tändvätska

Skador lär ändå vara det sista spelarna tänker på när de kliver ut på det gröna gräset. Tändvätskan kommer att finnas där hos varje enskild individ, inte minst hos Manchester United-spelarna. Faktum är att bara Darren Fletcher och Ryan Giggs har vunnit FA-cupen med United. Inte ens Rio Ferdinand - som gör sin tionde säsong i klubben – har fått lyfta pokalen.

– När han påminde mig om det kunde jag inte tro att det var sant, med tanke på hur länge han varit i klubben, säger Alex Ferguson till klubbens hemsida.

Det är något som bör motivera dem extra mycket, säger tränaren, som betonar vikten av en FA-cupvinst.

– Alla vill vinna den här cupen minst en gång i sitt liv, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela