Wayne Rooney har prickat formen. Här nickar han in sin egen straffretur till 0-3. - Foto: SCOTT HEPPELL/AP/SCANPIX
Domaren Chris Foy var, i vanlig ordning, i fokus.
Domaren Chris Foy var, i vanlig ordning, i fokus. - Foto: Tim Hales/AP/SCANPIX
Manchester United gick segrande ur derbyt. Men trots ledning 0-3 i paus, satt det hårt inne. - Foto: Tim Hales/AP/SCANPIX

United fick revansch i galet Manchester-derby

Med en Wayne Rooney i kalasform, en domare på rätt sida och en gnutta tur, kunde United avancera i FA-cupen.

Så avgörs FA-cupen

763 lag hade redan blivit 64. Två av de största titelutmanarna, Manchester City och Manchester United drabbade samman redan i den tredje rundan. Så här ska nu City ta sig till final:

16-delsfinal: spelas 28 januari

Åttondelsfinal: spelas 18 februari

Kvartsfinal: spelas 17 mars

Semifinal: spelas 14/15 april

Final: spelas 5 maj (spelas i vanlig ordning på Wembley Stadium)

MANCHESTER. Efter två bottennapp av enorma proportioner var Sir Alex Fergusons Manchester United på jakt efter en snabb revansch. FA-cupens tredje omgång bjöd på ett rejält gigantmöte, nämligen derbyt mellan City och United. Och det var Manchester United, med legendaren Paul Scholes tillbaka i truppen, som tog sig vidare från drabbningen och således fick sin revansch.

Roberto Mancini kunde bara se på när hans lag klev på den ena minan efter den andra. Det hela började när Wayne Rooney nickade in 0-1 efter bara nio minuters spel. Men det var inte slut där - långt ifrån.

Domaren i fokus

Bara minuter efter Uniteds ledningsmål kom bottennapp nummer två för det blåklädda hemmalaget. Vincent Kompany klev in hårt i en duell med Nani och domaren Chris Foy var snabbt uppe med det röda kortet. Att Chris Foy har en förmåga att synas i onödan råder det inget tvivel om, och utvisningen var minst sagt tveksam. Fråga bara den före detta United-spelaren Bojan Djordjic, som twittrade så här om händelsen:

"Inget förvånar mig med den domaren. Inte första gången han står i centrum i år! Felbeslut om jag tittar på det objektivt!"

Danny Welbeck kunde sedan kruta in 0-2 med ett fint volleyskott. Och med bara minuter kvar av halvleken var det återigen dags för domare Foy att hamna i centrum. Aleksandar Kolarov fällde Danny Wellbeck och Foy tvekade inte en sekund när han blåste straff till de rödklädda. Wayne Rooney missade straffen, men kunde enkelt nicka in returen till 0-3.

Legendaren Scholes tillbaka

Vad som såg ut att bli ett ensidigt Manchester-derby, förvandlades snabbt till en riktig nagelbitare. Aleksandar Kolarov - som var den som orsakade straffen - fick revansch så det sjöng om det. Men en magnifik frispark skruvade han in 1-3 bakom en chanslös Anders Lindegaard.

När sedan legendaren Paul Scholes byttes in i den 60:e minuten hade han säkerligen fått direktiv att stänga matchen med sitt hårda spel. Istället var han nära att bli syndabock efter att ha drällt med bollen utanför eget straffområde. Sergio Agüero tog tillvara på misstaget genom att peta in ytterligare en City-reducering, då med knappt 30 minuter kvar att spela.

Fick sin revansch

Föga förvånande svarade Manchester City för en anstormning av den grövre skalan. Men United kunde, men hjärtat i halsgropen, hålla undan och vinna med 2-3. Sir Alex Ferguson fick inte bara revansch för de senaste missräkningarna i ligan, utan även för 6-1-torsken i det senaste derbyt.

Den rödfärgade delen av Manchester kommer att sjunga högst och längst under natten. City kan dock trösta sig med att man fortfarande leder Premier League.