Trots att Cesc Fabregas fina målform håller i sig, slutade derbyt oavgjort, 1-1. - Foto: Manu Fernandez/AP/SCANPIX
Messi och hans Barcelona fick sämsta tänkbara start på året.
Messi och hans Barcelona fick sämsta tänkbara start på året. - Foto: Manu Fernandez/AP/SCANPIX

Barças nya bottennapp - tappade derbyledningen

Ett blekt Barcelona trampade rejält snett i derbyt mot Espanyol.

Matchfakta

Målskyttar: 0-1 Cesc Fabregas (16:e), 1-1 Alvaro Vazquez (86:e)

Gula kort: Lionel Messi (Barcelona), Romaric (Espanyol), Raul Rodriguez (Espanyol), Alvaro Vazquez (Espanyol), Jordi Amat (Espanyol), Juan Forlin (Espanyol), Kiko Casillia (Espanyol)

Domare: Javier Turienzo Alvarez

Arena: Estadi Cornellà-El Prat (Barcelona)

BARCELONA. Årets första match för Barcelona var inte vilken som helst, utan ett derby mot lokalkonkurrenten Espanyol. Att "Blaugrana" skulle få en svår uppgift stod klart redan innan domaren blåste igång kalaset, men att Barca skulle tappa poäng - det var en skräll modell större.

Precis som förväntat var det bortalaget som tog tag i taktpinnen och redan efter 16 minuters spel tvingades Espanyol-keepern Cristian Darío Álvarez kapitulera. Det efter att Dani Alves slagit ett perfekt inlägg som Cesc Fabregas nickade in från straffområdeslinjen. "Den förlorade sonen" fortsätter att producera mål, det här var hans nionde ligamål sedan återkomsten.

Espanyol med i matchen

Hemmalaget var definitivt inte utspelat men de saknade spets i offensiven. Tiden tickade på utan att något av lagen vaskade fram några heta målchanser och Barcelona såg ut att gå mot en rätt ful, men viktig seger.

Då, från ingenstans, rasslade det till bakom Victor Valdes. Inbytte Alvaro Vazquez avslutade en snabbt iscensatt kontring med att enkelt stöta in bollen från nära avstånd.

Rånades på straff på tilläggstid

Men - som alltid när det gäller Barcelona - skapade man både en och två chanser på tilläggstid, och i den 92:a minuten borde domaren ha blåst straff. Pedro dundrade iväg bollen mot ett halvt öppet mål, men en Espanyol-försvarare kom till undsättning - med hjälp av handen. Domare Javier Turienzo Alvarez viftade dock avvärjande och matchen slutade 1-1.

Ett mardrömsresultat för Barcelona, men ett drömresultat för Real Madrid som nu leder serien med hela fem poäng.