1 av 4
Det var böljande fotboll i 90 minuter. Men till slut kunde alltså hemmalaget kamma hem segern. - Foto: GETTY IMAGES
Sporting Lissabon var nära att ta mötet till förlängning.
2 av 4
Sporting Lissabon var nära att ta mötet till förlängning. - Foto: GETTY IMAGES
Men då klev stjärnan fram och satte det matchavgörande målet.
3 av 4
Men då klev stjärnan fram och satte det matchavgörande målet. - Foto: SCANPIX
Fernando Llorente räddade Athletic Bilbao.
4 av 4
Fernando Llorente räddade Athletic Bilbao. - Foto: SCANPIX

Atletisk final väntar i Europa League

Både Athletic Bilbao och Atletico Madrid gjorde sina jobb och gick vidare till Europa League-final.

Athletic Bilbao - 3 - 1 - Sporting Lissabon

Målskyttar, Athletic Bilbao: 1-0 (16) Markel Susaeta, 2-1 (45) Ibai Gomez, 3-1 (88) Fernando Llorente.

Målskyttar, Sporting Lissabon: 1-1 (43) Ricky Van Wolfwinkel.

Varningar, Athletic Bilbao: Fernando Amorebieta, Ibai Gomez.

Varningar, Sporting Lissabon: Xandao, Ricky Van Wolfwinkel, Daniel Carrico.

Domare: Martin Atkinson, England

Vill du bli Nyheter24:s EM-reporter?

Nextinfootball.se kan du tävla och vinna jobbet.

Kör igång direkt!

Matchens lirare?

Vem tyckte du var matchens lirare? Rösta här och tävla om biljetter, VIP-resa och äran att dela ut priset till matchens bästa spelare i Sverige - Frankrike i sommarens EM.

BILBAO. Det stenhårda semifinalmötet mellan Athletic Bilbao och Sporting Lissabon såg länge ut att gå mot en tuff förlängning. Men då, med endast några få mintuer kvar att lira, kunde hemmalagets store fixstjärna sätta det avgörande målet - och skjuta Bilbao till Europa League-final.

Det började riktigt bra för hemmalaget, som tog ledningen redan efter 16 minuters spel genom Markel Susaeta. Bara minuterna innan paus hittade dock gästernas Ricky Van Wolfswinkel rätt bakom hemmamålvakten Iraizoz Gorka. Ett mål som vid det tillfället skickade portugiserna till final. Men precis innan halvtid stod Fernando Llorente för en underbar assist till Ibai Gomez, som tackade för den eleganta framspelningen och satte 2-1.

Målet såg dessutom ut att bli matchens sista, trots att både Athletic och Sporting träffade ramträffen. Men då - med endast två mintuer kvar att spela - satte Llorente, via stolpen och målvakten, det så viktiga 3-1-målet som skickar baskerna till final.

Atletico finalmotståndare

Samtidigt gjorde Atletico Madrid sitt jobb borta mot Valencia och gick med vidare med totalt 5-2, vilket innebär en helspansk final väntar i Bukarest den 9 maj.