Fabrice Muamba talar ut om hjärtattacken.
1 av 6
Fabrice Muamba talar ut om hjärtattacken. - Foto: SCANPIX
Varken spelare eller fans kunde tro sina ögon. Flera grät.
2 av 6
Varken spelare eller fans kunde tro sina ögon. Flera grät. - Foto: SCANPIX
En läkare från Tottenham-läktaren sprang in på plan för att hjälpa spelaren.
3 av 6
En läkare från Tottenham-läktaren sprang in på plan för att hjälpa spelaren.
Det var i den 41:a minuten som Muamba föll ihop.
4 av 6
Det var i den 41:a minuten som Muamba föll ihop. - Foto: SCANPIX
Den 24-årige mittfältaren föll ihop mitt under FA-cupkvartsfinalen mot Tottenham.
5 av 6
Den 24-årige mittfältaren föll ihop mitt under FA-cupkvartsfinalen mot Tottenham. - Foto: SCANPIX
Nu har dock Fabrice Muamba tillfrisknat och vill spela fotboll igen.
6 av 6
Nu har dock Fabrice Muamba tillfrisknat och vill spela fotboll igen. - Foto: SCANPIX

Fabrice Muamba: "Jag var död i 78 minuter"

Fabrice Muamba har lämnat sjukhuset med en liten defibrillator inopererad i bröstet. Nu talar den 24-årige spelaren ut om scenerna som chockade hela fotbollsvärlden.


Har fått ett defibrillator-implantat

Ett defibrillator-implantat skiljer sig från en vanlig pacemaker.

Anordningen är lite större och är till för att förhindra att hjärtat stannar vid en hjärtattack. Den känner av livshotande förändringar i hjärtrytmen och elchockar hjärtat om det behövs.

Implantatet har en pacemaker inbygd och kan också stimulera hjärtat precis som en vanlig pacemaker, som ser till att hjärtat inte slår för fort eller för sakta.

BOLTON. En hel idrottsvärld höll andan när Bolton-spelaren kollapsade mitt på plan. Nu har Fabrice Muamba återhämtat sig från hjärtattacken som drabbade honom under FA-cupkvartsfinalen mot Tottenham - och talar för första gången ut om kollapsen som nästan krävde hans liv.

– Det som hände mig är ett mirakel, säger den 24-årige mittfältaren till The Sun.

– I 78 minuter var jag död och även om jag hade överlevt hade man förväntat sig att jag skulle få en hjärnskada. Men jag är ett levande bevis på böners kraft, fortsätter han.

Den engelske landslagsmannen, som föddes i Kongo, minns mycket väl vad som hände i den 41:a minuten. Han minns tydligt hur han gradvis började känna sig sämre och sämre och hur han började känna sig yr - innan allting blev svart.

– Jag har spelat professionell fotboll sedan jag var 18 och har aldrig haft någon allvarlig skada. Jag blir inte ens förkyld särskilt ofta, har aldrig haft några problem med hjärtat och ingen historik av hjärtsjuka i min familj.

Han fortsätter:

– Det är svårt att förklara, men det var som om jag sprang runt inne i någon annans kropp. Jag kunde se Tottenhams spelare springa omkring på avstånd och jag såg två Scott Parkers och sen två Luka Modrics. Då förstod jag att något var fel.

Tackar doktorn

På Tottenham-läktaren satt läkaren Andrew Deaner, som såg när Muamba föll till marken och slog sig i huvudet. Direkt sprang han in på plan för att hjälpa till.

– Det känns märkligt att se bilderna. Och det var ren tur att den doktorn var i publiken. Han är anledningen till att jag har kunnat hålla min lilla son i famnen igen, säger Muamba - som för första gången fick se bilderna från stunden då fotbollsvärlden lamslogs - med tårarna rinnandes längst kinderna.

Vill spela fotboll igen

Fabrice Muamba har ett decimeterlångt ärr på bröstet, där han har fått en liten defibrillator som ska kunna sätta igång hjärtat om någonting händer. Men trots det hoppas han att få spela fotboll igen, även om sporten naturligtivs inte längre spelar lika stor roll.

– Det skulle vara stort att spela fotboll igen och jag hoppas att det händer. Men det är ännu större att bara leva och älska sin familj.

– Min son kunde ha behövt växa upp utan sin far. Fotboll är inte viktigt när du jämför med sådana saker, säger Muamba.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

2 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

3 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

3 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.