Bodil Elofsson och Kerstin Moberg tycker det är roligt att Zlatan Ibrahimovic ska bygga huset i deras hemtrakter.
1 av 5
Bodil Elofsson och Kerstin Moberg tycker det är roligt att Zlatan Ibrahimovic ska bygga huset i deras hemtrakter. - Foto: Privat
Så här ser miljön ut kring Zlatans nya naturparadis.
2 av 5
Så här ser miljön ut kring Zlatans nya naturparadis. - Foto: Kerstin Moberg
Zlatans nya hus byggs just nu i Offerdalsfjällen.
3 av 5
Zlatans nya hus byggs just nu i Offerdalsfjällen. - Foto: Jan Andersson/Länstidningen i Jämtland
Huset ligger mitt i vildmarken.
4 av 5
Huset ligger mitt i vildmarken. - Foto: Jan Andersson/Länstidningen i Jämtland
Det skulle egentligen ha varit färdigbyggt i somras.
5 av 5
Det skulle egentligen ha varit färdigbyggt i somras. - Foto: Jan Andersson/Länstidningen i Jämtland

Välkommen till Olden, Zlatan

"Fräsigt att han ska bygga hus här." De 22 (!) invånarna i lilla byn Olden är uppspelta över att få Zlatan Ibrahimovic som granne.


Grannarnas tips till Zlatan

1) Åka och titta på hällristningar. "Det är långt mellan dem, så man måste ta bilen. En ligger i Hästskotjärn och en vid Gärdesån. Den där Nordman var faktiskt där och uppträdde häromåret."

2) Kristallgruvan, som ligger mitt i Olden. "Jag vet inte om det är så mycket att se. Men barn brukar gå upp dit och leta efter kristaller."

3) Åka buss upp till Vindkraftverken. "Jag vet inte vad man gör där uppe, men det går turistbussar dit upp. Man tittar på utsikten där antar jag".

4) Åka slalom. "Det finns en backe som ligger i Almåsa, mellan Änge och Kaxås."

5) Åka till Jänsmässholmen. "Ett hotell med bar och faciliteter. Man kan bo där och äta gott. Det brukar vara mycket skoterfolk där på vintern. Men jag undrar hur det går att driva det hotellet. Ingen åker förbi av misstag. Vägen tar slut där, så de som åker dit måste veta att det ligger där."

OLDEN. Välkommen till Olden, Zlatan. Står du framför ditt hus är den lilla byn med 22 invånare belägen rakt över på andra sidan av Yttre Oldsjön. Tar man bil är det några mil att åka, men skulle man ta båten över sjön är det inte ens en mil. Uppståndelsen bland de boende är förstås stor över stjärnans ankomst.

– Fräsigt att han ska bygga hus här. Det har varit lite snack när ryktet gick, men nu när det varit i tidningen så kommer det säkert att bli mer prat, säger Kerstin Moberg, 59, till Nyheter24.

Kerstin jobbar som taxichaufför. Hon berättar att hon har skjutsat IT-miljardären Dan Olofssons (Zlatans kompis och framtida granne) familj flera gånger, så chansen finns att det kan bli körningar åt familjen Ibrahimovic.

– Det skulle kunna hända. Om han inte åker helikopter så åker han nog med mig eller min kollega.

Hur skulle du reagera om du stöter på Zlatan?

– Ja, det vet man inte. Men skulle han komma gående så skulle jag säga "Hej, Zlatan!". Mer skulle det nog inte bli. Jag är inte så intresserad av fotboll och heller inget stort fan av honom, men det är fränt att han väljer att bygga här av alla ställen i världen.

Kerstins granne, Bodil Elofsson, 45, tror inte heller att hon skulle reagera speciellt mycket om hon möter stjärnan.

– Jag skulle nog bli lite chockad, men jag skulle försöka vara som jag är mot vem som helst. Jag skulle då inte skrika hysteriskt, det lovar jag och svär på. Men det är klart man skulle få tunghäfta, säger Bodil.

Både Kerstin och Bodil tror att Zlatans ankomst kommer betyda mycket för bygden.

– Det betyder en hel del för oss att få synas. Vi har inte så hemskt mycket att locka med, egentligen. Vi är en liten by och det är väl inte så häftigt. Vi har mycket att erbjuda vad gäller friluftsliv men vi har inga servicefunktioner här, tre mil till affären och dieselmacken, säger Kerstin.

Så varför väljer Zlatan att bygga sitt hus där? Av samma anledning som Kerstin, som ursprungligen är från Ludvika, flyttade till Olden för åtta år sedan. Av samma anledning som Bodil för ett år sedan flyttade permanent till fritidshuset som hon varit i sedan barnsben – naturen.

– Fjällen, miljön, tystnaden, ensamheten. Det är ingen trafik. Man kan välja att vara helt ensam, vilket är helt fantastiskt, säger Bodil.

– Det är en natur som inte är från denna värld. Det är otroligt tjusigt här. Dessutom finns det bra mark för jakt och fiske, säger Kerstin.

Vart ska Helena Seger åka och shoppa kläder?

– Då tror jag hon skulle välja Åre. Det finns lite roliga affärer där och Åre är alltid Åre, men det är ju elva-tolv mil dit. Men det finns två tjejer här som har en varsin klädbutik, Kaxa.nu och Ateljé Lisbeth, som har öppet ett par dagar i veckan, säger Bodil och fortsätter:

– Vänta lite, nu kommer jag tappa dig i några sekunder. Kör igenom en kurva och här försvinner täckningen alltid. Så är det här uppe.

Olden tillhör Offerdals socken som består av flera olika små byar. Något som var oerhört förvirrande för Kerstin när hon var nyinflyttad – och som hon tror det kan ta lite tid för Zlatan att vänja sig vid.

– Det finns ingen plats som heter Offerdal. Det är ett samlingsnamn på alla byar. Jag frågade hela tiden om det i början, vart fan ligger Offerdal?

Här bryts samtalet. Någon minut senare ringer Kerstin upp igen.

– Det är vår vardag här uppe, hemskt dålig täckning, suckar hon.

Så det är något som Zlatan kommer irritera sig på?

– Nä, Dan Olofsson har satt upp en egen mast, så han har löst det. Men mottagningen räcker inte ner till oss.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.