Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1492
reaktioner idag

"I Ryssland kan man ju inte bo, det är ju livsfarligt"

En fotbollsfrus vardag är inte så lätt som många vill tro. Fråga bara Nina Wernbloom som lämnade tryggheten i Holland för ett nytt liv i det "livsfarliga" Ryssland.

För Nyheter24 berättar Nina Wernbloom om det nya livet i Ryssland.

På Röda Torget i hemstaden Moskva.

Semestern spenderade familjen Wernbloom i Dubai.

Förutom kylan så trivs hon hur bra som helst i Ryssland. Tur då att de kan åka till varmare breddgrader när luckor i kalendern finns.

MOSKVA. I drygt tre år byggde Pontus och Nina Wernbloom upp ett liv och en trygghet i holländska Alkmaar. Men livet som spelarfru kan vända tvärt, detta hände familjen Wernbloom när Pontus fick beskedet att ryska CSKA Moskva ville ha honom.

– Min första tanke var nej. Jag tänkte nog som så många andra att där kan vi ju inte bo, det är ju livsfarligt och där kommer man att vara helt ensam. Jag hade många förutfattade meningar till en början, säger Nina Wernbloom till Nyheter24.

Fattar besluten tillsammans

Hon berättar att hon trivdes i Holland där familjen hade byggt upp ett hem. Men beslutet togs inte bara av Pontus. Den "lilla familjen" tar alltid gemensamma beslut. 

– Vi fattade absolut beslutet gemensamt. Pontus skulle aldrig göra något mot min vilja, han är väldigt mån om mig och vår lilla familj så där är det inga problem alls. Det var också därför jag gick med på att flytta just till Ryssland, för jag vet att han aldrig skulle vilja det om han trodde att vi inte skulle kunna trivas där. 

Kan det ibland kännas som att du inte har något val då er livssituation styrs av var Pontus spelar?

– Så ser jag det inte alls. Ett val har man alltid, mitt val är bara väldigt enkelt, det är att vara med min familj och den jag älskar. Det spelar ingen roll om det är i Sverige, Ryssland eller någon annanstans. Sedan är det klart att vår livssituation styrs av fotbollen, men det är inget jag ser som något problem egentligen. 

Succé i debuten

Familjen flyttade till Ryssland i januari 2012. Pontus gjorde sin första match med sin nya klubb CSKA Moskva i Champions League-mötet mot Real Madrid. Det blev succé. Wernblooms mål betydde att CSKA spelade oavgjort mot den spanska giganten. Svensken hade presenterat sig i det nya landet.

Samma uppståndelse var det inte kring Ninas ankomst i Ryssland. Det var mest kallt.

– Det absolut första jag gjorde när jag kom till Ryssland var att åka till hotellet i stan för att  lämna av väskorna och sedan gick vi till TGI för att äta middag. Jag och vår son Mille landade på kvällen så det var inte mycket att se. Det var dessutom svinkallt så det fick bli första bästa ställe.

Nina berättar om att hennes liv som spelarfru inte skiljer sig så mycket från några andra småbarnsföräldrars vardag. Hon gör sånt som hör vardagen till, tar hand om Mille, städar, tvättar och fixar.

Följer du någonsin med på bortamatcher?

– I Ryssland följer jag aldrig med på bortamatcher, det hände inte så ofta i Holland heller.

Är det svårt med tilliten i förhållandet när han är borta så mycket?

– Jag har absolut inget problem med tilliten, vi är väldigt trygga med varandra i vårt förhållande så det är inga problem alls. Det som dock är väldigt jobbigt ibland är just all ensamtid och tiden ifrån varandra, det skall jag inte sticka under stolen med…. man börjar dock vänja sig lite.

Pontus har ett starkt humör på planen, hur är han hemma?

– Hemma är han inte alls som på planen, där är det jag som är den tuffa, skrattar Nina och fortsätter:

– Nej, men han är en väldigt varm och kärleksfull person som alltid tänker på alla andra och är go. Han är som jobbigast att ha att göra med när han är hungrig, eller när vi spelat något sällskapsspel och jag vinner… Det finns ingen sämre förlorare. Efter en dålig match är det rätt lugnt, han har lärt sig att det inte är någon idé att ta med sig jobbet hem för det blir bara värre när han retar upp mig också, säger Nina Wernbloom.

Efter åren i Ryssland vill familjen Wernbloom återvända till Sverige. Nina berättar dock att hon trivs bra i Ryssland och att hon ser det som en bra erfarenhet att ha bott på lite olika ställen i världen.

– Så som livet ser ut just nu så känner jag inte för att flytta hem ännu på några år. Det finns ingen direkt drömplats, men drömhuset bygger jag i huvudet var och varannan kväll.

Vad saknar du med Sverige?

Jag kan inte säga att det är någon tid på året eller liknande som jag saknar Sverige mest, utan det är mer familjen och vännerna som jag saknar. Jag kan känna att det är lite trist att våra föräldrar missar så mycket av Milles uppväxt och liknande. Förresten, saknar nog Sverige lite när jag sitter i bilkö i Moskva…

Mer:

Wernbloom till attack mot världens frukter