Johan Andersson tror att Barcas enda chans mot Bayern München i returen är en mental kollaps – i samma storlek som Sveriges upphämtning mot Tyskland och Bayerns finalförlust i Champions League förra året.
Johan Andersson tror att Barcas enda chans mot Bayern München i returen är en mental kollaps – i samma storlek som Sveriges upphämtning mot Tyskland och Bayerns finalförlust i Champions League förra året. - Foto: Nyheter24

Tronskiftet: Det var pojkar mot män

Efter att ha lekt med döden två gånger väntade elva liemän med slipade vapen på Allianz Arena för FC Barcelona.


Johan Andersson

Johan Andersson, 22, är frilansskribent med bas i Barcelona. 

Uppvuxen på Vångavallen i Trelleborg men har även ett hjärta som klappar för Degerfors IF. 

Har tidigare arbetat som sportchef på Nyheter24. 

Följ honom på twitter här:

@JohanFAndersson

Yaya Touré, Javier Mascherano, Alex Song, Jordi Alba... Listan på speciella mittbacksval i FC Barcelona kan göras lång. År efter år har de kunnat unna sig att välja bort defensiven när man inte lånat ut bollen till motståndarna.

I går valde man för en gångs skull att kasta in en mittback, Marc Bartra, som fick äran att uppleva det defintiva tronskiftet från första parkett. Ett, två, tre och fyra hugg delades ut och antagligen var det slutet för det bästa laget i modern historia.

Kollektivet kvävde Messi och regerade över mitten 

Hela säsongen har varit ett kvitto på att Xavi har sett sina bästa dagar och ofta har man fått förlita sig på att Lionel Messi ska göra det själv.

I går var det som att den halvskadade argentinaren stannade i omklädningsrummet (med fotbollsvärldens fulaste tatuering på benet, har hans fru fött Michelin-mannen eller?) tillsammans med Pedro, Alexis Sánchez och Sergio Busquets.

Bayern München har snittat tre mål per match i ligan och släppt in blott 14 på 30 omgångar, petat samt transferlistat gårdagens målskytt Mario Gomez, man har spöat Hamburg med 9–2 och skrattade bort Serie A-giganterna Juventus i kvartsfinalen. Med andra ord: Oktoberfest-fanatikerna skojar inte i år.

Med stjärnor på varje position lyckas man ändå få ihop det till en väloljad fotbollsmaskin, där till och med Arjen Robben passar... ibland. Att man till nästa säsong förstärker med Mario Götze och byter ut Jupp Heynckes mot Josep ”Pep” Guardiola (hur har han tänkt att göra det här laget bättre?) är inget annat än girigt.

Men innan vi skriker så att vi tappar rösten får vi inte glömma en sak – det återstår en match.

En ny mentalkollaps – Barcelonas enda hopp

För stommen i Bayern är samma världsspelare som darrade ordentligt mot Arsenal, som tappade 4–0 till 4–4 mot Sverige och som lyckades att tappa pokalen ur sitt grepp förra året trots hemmaplan och stort spelövertag mot Chelsea.

Samtidigt som ”Blaugrauna” faktiskt slingrade sig ur krångliga grepp både mot Milan och PSG.

Men, ärligt talat, nu ser det onekligen svårt ut för Barcelona och antagligen kommer spelare som Sergio Busqets, Jordi Alba och Gerard Pique visa upp att bra vinnare ofta är jävligt dåliga förlorare. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

3 timmar sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

3 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

3 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.