Deppigt, IFK. - Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Det blev inte roligare på bortaplan. - Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
3 av 10
IFK-tränaren Mikael Stahre har en del att tänka på. - Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Varken Philip Haglund eller någon annan blåvit lyckades göra mål.
4 av 10
Varken Philip Haglund eller någon annan blåvit lyckades göra mål. - Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Moestafa El Kabir på språng.
5 av 10
Moestafa El Kabir på språng. - Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Martin Ericsson gjorde matchens enda mål som säkrade avancemanget.
6 av 10
Martin Ericsson gjorde matchens enda mål som säkrade avancemanget. - Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Fiaskot fullbordat – IFK Göteborg utslagna

Efter 0-0-misslyckandet på "hemmaplan" åkte IFK Göteborg till Slovakien – och förlorade. Nu är Europa League-äventyret över. Men det gick bättre för andra svensklag. Häcken skrällde, Gefle bragdvände och MFF pulvriserade Hibernian.

'73 0-7 Simon Kroon

TRENCÍN. Europaäventyret är över för IFK Göteborg. Efter 0-0 "hemma" på Olympia mot AS Trencín var man piskade att göra mål på bortaplan – men det ville sig inte.

Redan i den 15:e minuten gjorde hemmalagets nigerianske anfallare Fanendo Adi 1-0. Detta precis efter att han skjutit i stolpen.

Trencín missade straff

Det hade räckt för göteborgarna att bara kvittera för att gå vidare, men det gick inte för "Änglarna" den här kvällen. Spiken i kistan kom när Adi gjorde 2-0 med bara 19 minuter kvar att spela. Det hjälpte inte att Philip Haglund reducerade med knappa tio minuter kvar att spela.

Göteborg pressade på under slutminuterna men åstadkom inte mer än ett par resultatlösa hörnor.

Avgörandet hade kunnat komma ännu tidigare. Efter 53 spelade minuter orsakade vänsterbacken Hjalmar Jonsson en straff men John Alvbåge räddade Peter Mazáns skott från elva meter.

Efter matchen var stämningen upprörd bland de hundratalet IFK-supportrar som tagit sig ned till Slovakien. Flera försökte ta sig in på planen och några av dem maskerade sig innan säkerhetspersonal ställde sig uppradade framför dem.

Häcken skrällde sig vidare

Till skillnad från lokalkonkurrenten passade BK Häcken på att skrälla sig vidare mot det tjeckiska storlaget Sparta Prag. Efter 2-2 på bortaplan förra veckan gjorde Hisingegänget precis vad som krävdes i 84 minuter. Sedan klev Martin Ericsson fram och avgjorde definitivt. Totalt 3-2 och ett Göteborgslag är vidare.

Nu väntar schweiziska FC Thun i den tredje kvalomgången.

Bragdvändning av Gefle

För fair play-kvalificerade Gefle krävdes det stordåd "hemma" på Norrporten Arena i Sundsvall. Och som laget krigade. Det blev en riktig bragdvändning. I den 86:e minuten satte Jakob Orlov 3-0 vilket skulle innebära förlängning. Men bara en minut senare avgjorde Mikael Dahlberg hela spektaklet med sitt 4-0-mål.

Mot alla odds är Gefle därför vidare och möter Qarabağ från Azerbajdzjan i nästa omgång.

MFF:s jättekross

Det såg på förhand ut att bli åtminstone lite spännande i returmötet mellan Hibernian och Malmö FF, efter 2-0 till de sistnämnda på svensk mark förra veckan. Men all spänning var som bortblåst redan i halvtid – då stod det 4-0 till skåningarna.

Magnus Eriksson, Emil Forsberg, Markus Halsti och Miiko Albornoz – alla gjorde de mål i den första halvleken.

Trodde ni det var slut där? I den andra halvleken utökade MFF ledningen – tre gånger. Tokelo Rantie, Jiloan Hamad och Simon Kroon passade på att sätta ett mål var.

Nu väntar Premier League-laget Swansea i den tredje kvalomgången.