Jens Lindqvist vill se att Fifa delar ut ett "Maldini-pris" till världens mest värdefulle spelare i framtiden.
Jens Lindqvist vill se att Fifa delar ut ett "Maldini-pris" till världens mest värdefulle spelare i framtiden. - Foto: Nyheter24

Inför ett MVP-pris i världsfotbollen – för Zlatans skull

Zlatan Ibrahimovic hamnade återigen utanför slutdiskussionen om Ballon d'Or-titeln. Det är han inte värd, menar Nyheter24:s Jens Lindqvist.


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

Vad har Sverige och fotbollsvärlden för krav på Zlatan Ibrahimovic? Den frågan sätts på sin spets just nu. En dag då han återigen har blivit negligerad; Bortglömd bland världsstjärnorna. För en vecka sedan vann femmils-Johan Svenska Dagbladets pris Bragdguldet. Där skrek golfentusiasterna högt över att Henrik Stenson inte vann priset. Själv blev jag vansinnig över att Zlatan inte ens var med i diskussionen. Men där borde jag naturligtvis ha vetat bättre. För att vinna Bragdguldet krävs kroppsstrumpa, isigt skägg och snorspår i ansiktet.

När de tre kandidaterna till Ballon d'Or offentliggjordes under måndagen var återigen Zlatan utanför. Det förvånade inte mig heller. Det priset är vigt till Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Det har även varit svårt att protestera mot – och jag tycker inte Zlatan är värd utmärkelsen i år heller. Men i min värld var han given bland de tre nominerade. I världens största sport är bara en nominering ett pris i sig men låt oss titta på konkurrenterna. 

Bakom den självklare segraren Ronaldo (i år måste han väl vinna?) är alltså Messi och Bayern Münchens Franck Ribéry kandidaterna till priset. Messi, som har vunnit Ballon d'Or fyra år i rad, har ett ohyggligt målfacit bakom sig som vanligt – men har varit skadad under större delar av både förra säsongen och den här säsongen. Ribéry vann trippeln med Bayern München och är en viktig del av tyska klubben. 

Men finns det någon spelare i världen som är så obönhörligt vital och fundamental för sin storklubb som Zlatan? Jag kan inte se vem det skulle vara. Real Madrid och Barcelona hade varit i tvålagsracet i La Liga utan sina giganter och hade fortfarande varit en allvarlig utmanare till Champions League-titeln. Och skulle vi ens se skillnaden om Ribéry inte spelade i Bayern München? 

Paris Saint-Germain däremot var beroende av Zlatan för att vinna ligan i våras och är beroende av Zlatan för att kunna utmana på allvar om Champions League den här säsongen. 

Förra säsongen låg Zlatan bakom 58 procent (antingen mål eller assist) av PSG:s mål i ligan. Messi hade 52 procent i samma statistik och Ronaldo 44 procent. Även om det är, med tanke på skiftande positioner, vanskligt att jämföra hade Ribéry bara 26 procent. Det ger åtminstone en fingervisning. 

Därför är det dags att Fifa inför ett MVP-pris (mest värdefulle spelare) precis som de bland annat har i NHL. Det hade inte bara öppnat upp för målvakter, försvarare och defensiva mittfältare att vinna en stor utmärkelse utan Zlatan hade också vunnit priset under någon av sina senaste säsonger. Sedan han lämnade Malmö FF 2001 har Zlatan vunnit tio ligatitlar och slutat tvåa i tabellen med Ajax en gång och Milan en gång.

Det säger det mesta. Och när Fifa ändå är igång får de gärna hedra Paolo Maldini med namnet på det nya priset. Det hade han – om någon – varit värd.  

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!