Tjurskallige Eidur veckans hjälte

Barcelonas islänning har återigen kämpat sig tillbaka.


Det mest anmärkningsvärda med Barcelonas seger över Atlético Madrid i lördags var inte att de vann med 6-1. Inte i mina ögon, åtminstone. det var i stället att den i somras uträknade Eidur Gudjohnsen spelade hela matchen. Ännu en gång har den 30-årige islänningen kämpat sig tillbaka i en startelva. En god nyhet för Island i dessa dagar när landets spekulerande banker ser ut att kunna dra ner hela landet i konkurs.

När Eiur Smári Gujohnsen föddes hade hans pappa Arnór precis blivit proffs i belgiska Lokeren. Eidur döptes efter sin då 35-årige farfar. Lille Eidur blev så småningom den isländska ligans yngste spelare genom tiderna när han debuterade för Valur som 15-åring. Han köptes av PSV Eindhoven, där han konkurrerade med Ronaldo om en plats i anfallet.

17 år gammal bytte Eidur av sin 34-årige far Arnór i en landskamp med Island i Estland. Den ursprungliga tanken var att far och son skulle spela tillsammans. Det stoppades av fotbollsförbundets ordförande Eggert Magnsson – mannen som senare värvade Fredrik Ljungberg till West Ham. Magnsson ville att den historiska matchen skulle spelas på Island i stället. En idé som sprack när Eidur bröt benet.

Skadan läkte fel, PSV:s läkare förklarade honom som fotbollsinvalid och Eidurs kontrakt gick ut. Misären fortsatte när Eidur flyttade hem till Island och blev så fet att han fick smeknamnet Keiko – efter späckhuggaren från barnfilmen ”Rädda Willy” som då simmade utanför Islands kust.

Efter att ha varit overksam i ett och ett halv år började Eidur spela fotboll igen. Snart köptes han av Bolton och öste in mål. Han köptes av Chelsea – och öste in mål. Ändå var det få som trodde på islänningen när Roman Abramovitj tog sina miljarder och gick all in i Chelsea. Under några galna sommarveckor köpte den ryske oligarken världsanfallarna Adrian Mutu, Didier Drogba och Hernán Crespo till klubben.

Eidur Gudjohnsen stannade kvar, jobbade och slet – och behöll sin plats i startelvan.

Tiden i Barcelona, dit han kom som ersättare för Henrik Larsson, har inte varit lika framgångsrik. Det har ständigt ryktats att han ska byta klubb, men Gudjohnsen har stannat kvar och kämpat. När Andrés Iniesta sköt i stolpen och Eiur Smári Gujohnsen slog in returen var det belöningen för en isländsk tjurskallighet som jag tycker är beundransvärd.

En annan grej: Eidur Gudjohnsen har sin pappa Arnór som agent. Någon som tror att en icke-släkting hade uppmanat Eidur att tacka nej till uppvaktande klubbar för att stanna kvar och slåss mot omöjliga odds för en plats i Chelsea och Barcelona?

Intervju med Eidur och Arnor på Island:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

1 timme sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

2 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

3 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.