Engelska lag förlorar sin identitet

"Vill ni ha ett Shejk-ägt Liverpool med brassetränare och tio afrikanska spelare?"


Engelsk fotboll befinner sig i en identitetskris. Nio av tjugo Premier Leagueklubbar ägs av utländska investerare. Nu oroar sig Uefapresidenten, Michel Platini, för fotbollen i England.

– Du måste ha en identitet därför att det är där fotbollsklubbens populäritet finns. Vad är Manchester United eller Liverpool om folk från Qatar styr klubben och utländska spelare lirar fotbollen?

Platini menar att många fans väljer att titta åt andra hållet när klubben har en framgångsrik period. Men det är farligt i slutändan.

– Vill ni ha en Liverpool med en arabshejk som president, tränare från brasilien och nio tio afrikanska spelare?

– Jag tycker inte att den nuvarande situationen är bra. Investerare från Qatar borde lägga pengarna på att utveckla fotbollen i sitt eget land.

Uttalandet kommer bara två dagar efter avslöjandet att engelska klubbar som Chelsea och Manchester United har enorma skulder på över 49 miljarder dollar. Uefa hotar med uteslutning ur Champions League om klubbarna inte sanerar sina ekonomier inom en snar framtid.

– Allt fler klubbar har ekonomiska problem och det finns ägare som hastigt lämnar sina klubbar. Den giftiga skulden är oroande, sade FA:s ordförade Lord David Triesman i tisdags.

Men Chelsea, med en skuld på närmare nio miljarder, gav i dag svar på tal.

– Vår skuld är inte till någon utomstående part. Vi är inte skyldig några pengar till en bank eller försäkringsbolag. Vi är skyldig pengarna till klubbens ägare som visat sig vara en engagerad investerare i klubben, säger Chelseas ordförande Bruce Buck.

Samtidigt gav Buck Platini en känga för att denne inte tagit sig tid att undersöka sina uppgifter djupare.

– Var Platini felinformerad? Så vitt jag kommer ihåg från hans kommentarer så skulle jag säga att han var det. Han har antagligen inte förstått Chelseas nuvarande ekonomiska skick.

De senaste veckornas finanskris är bakgrunden till de nya diskussionerna om fotbollens framtid. Fifa och Uefa gör sitt bästa för att öka medvetandet hos klubbarna.
Men det verkar vara förgäves.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.