Fascistrockare eldar på de kroatiska fansen

Rockstjärnan Marko Perkovic hyllar massmord och Hitler.


Enligt Tabloiden The Sun har det kroatiska fotbollsförbundet en inte helt rumsren relation till fascismen. När Markoolio eldar på de svenska fansen på Råsunda är det fascistrockaren Marko Perkovic som står för underhållningen på Zagrebs Maksimir Stadion. Fifa har upprepade gånger kritiserat Kroatien för sin valhänthet mot fansens nazist - och fascistsympatier.

På onsdagen drabbar England och Kroatien samman i en VM-kvalmatch på Wembley. När Kroatien tog emot England tvingades Emile Heskey lyssna på hur publiken gjorde apljud så fort anfallaren fick bollen.

Nu oroar sig engelsmännen för att matchen på Wembley ska bli ett tillfälle för de kroatiska fansen att sprida sitt hat. Enligt The Sun har tränaren Slaven Bilic medgett att han brukar spela Perkovic låtar i omklädningsrummet för att elda på spelarna. Under Balkankriget fick Perkovic smeknamnet Thompson efter maskingeväret han använde. Han har också öppet stött de generaler som efter krigsslutet förklarats skyldiga till folkmord.

Perkovic skriver texter där han glorifierar folkmord och Hitlers koncentrationsläger. Och på läktarna brukar fansen möta hans låtar med högerarmen sträckt till en Sieg Heil-hälsning.

De skriker också "Za dom - Spremni" under matcherna, vilket betyder "För hemlandet - redo". En rad som förekommer flitigt i Perkovic låtar och som var den Kroatiska Ustase-regimens kampskrik. En regim som blandade fascistiska, nazistiska och ultranationalistiska ideologier och samarbetade med Tyskland under andra världskriget.

The Sun har sökt det Kroatiska fotbollsförbundet men de har vägrat kommentera hur de ser på de fascistiska inslagen bland fansen och att de spelar Perkovic musik under matcherna.

"Jag hoppas att vi spelar en bra match och vinner den" , är det enda en talesman för förbundet vill säga.

8000 kroatiska fans väntas till Wembley.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

1 timme sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.