Sydafrika oroar sig för VM - 50 mord per dag

Oppositionen efterlyser fler poliser.


Nästa sommar är Sydafrika värd för VM i fotboll. Antalet mord har sjunkit något men landet brottas med en oroande eskalering av våldtäkter, rån och kapningar.

Antalet mord sjönk med 3.4 procent till 18148 mellan april 2008 och mars 2009. Men landet har fortfarande ett snitt på 50 mord om dagen.

Brottsligheten i Sydafrika är bland de värsta i världen. Nu jobbar regeringen under stor press för att garantera ett säkert världsmästerskap.

– I de här områdena gör vi framsteg. Samtidigt finns de områden där vi släpar efter, säger polisministern Nathi Mthethwa enligt sydafrikanska Iol.

Många observatörer är tveksamma till att polisen har en chans i kriget mot brottsligheten.

– Det är ett dåligt år. Det är definitivt ett dåligt år, säger Johan Burger på sydafrikanska Institute for Security Studies.

Och det största oppositionspartiet, the Democratic Alliance, ser chansen att plocka poäng när världens ögon är vända mot Sydafrika.

– Med VM 2010 i snabbt antågande måste retoriken och de tomma löftena upphöra en gång för alla, säger taleskvinnan Dianne Kohler i ett uttalande där hon också efterlyser fler poliser och bättre utbildning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!