Poulsen släckte drömmen

Sverige förlorade med 0-1 på parken. Nu krävs det ett mirakel för att Sverige ska ta sig till VM.

Sebastian Larsson hade en boll i mål.

Henrik Larsson hade en boll i mål.

Men inget av dem godkändes.

Nu är VM väldigt, väldigt långt borta för Sverige. VM-drömmen släckte Jakob Poulsen med ett distansskot när en kvart återstod av matchen. Danmark är klart för VM.

– Jag tycker inte att det är rättvist, jag tycker att vi är bättre än dom. Nu är det bara att göra det bästa vi kan i den sista matchen, säger Zlatan Ibrahimovic.

– Ett rån är kanske lite hårt, men det känns som det i alla fall, säger Marcus Allbäck.

Danmark började matchen bäst. De hotade Sverige i djupled och Bendtner var nära att få träff på en volley i farligt läge i inledningen av matchen.

Efter 10 min räddade Andreas Isaksson Sverige från en tidig kalldusch när han på Buster-manér tog en stenhård nick från Jakob Poulsen.

En kvart in på matchen trillade bollen ner framför Zlatan som avslutade direkt. Ett danskt ben stoppade ett svenskt ledningsmål.

Och Zlatan var het matchen igenom. En stund senare skickade han iväg en briljant yttersidespassning som skruvade sig ner mellan Sörensen och Holmén, men Holmén lyckades inte forcera in bollen.

Danmark kontrollerade tempot i första halvlek och Sverige fick jaga en hel del boll. Danmark fick långa avenyer att gå på, framför allt på högerkanten.

– Vi måste kanske täppa till lite där, konstaterade Källström i Kanal 5 i halvtid.

Men Sverige var långt från ofarligt och båda lagen hade ett par halvheta chanser var. Isaksson räddning på Poulsens stenhårda, låga, nick var halvlekens svettigaste insats. En godkänd halvlek av Sverige.

I andra halvlek syntes det att Sverige behövde den här segern mer än Danmark.

Bara två minuter in på andra fick Sverige frispark en bit in på Danmarks planhalva. Zlatan nickade ner bollen framför mål. Majstorovic mötte med pannan men lyckades lägga bollen utanför från ett perfekt läge. En jättechans som gick till intet.

Men Danmark hade också chanser. Dennis Rommedahl fick ett utmärkt skottläge men placerade bollen utanför.

Sedan började Sveriges mardrömsminuter.

I 69 minuten frispelade Zlatan Henrik Larsson med en klack och Henke satte bollen bakom Sörensen. Men flaggan var uppe. Offside.

Bara minuten senare hade nästa Larsson - Seb den här gången - ytterligare en boll i mål. Zlatan spelade fram men enligt domaren hade bollen passerat kortlinjen innan Zlatan fått fatt på den.

– Jag tycker inte att bollen var ute, säger Zlatan.

Men känslan var tydlig - Sverige närmade sig ett otroligt viktigt ledningsmål.

Sverige vädrade mål och Sydafrika hägrade. Då klev Poulsen in och bröt magin. I 78 minuten fick han sin andra chans att testa Andreas Isaksson efter att fått fri lejd utanför straffområdet. Den här gången tog han den. Poulsens stenhårda skott borrade sig in bakom Isaksson. 1-0 till Danmark.

– Det blir en lite konstig studs men det är klart att den ska jag ta, säger Andreas Isaksson till Kanal 5.

– De får inte släppa honom så, säger expertkommentatorn Tony Gustavsson.

Målet blev matchens enda. Nu krävs ett smärre mirakel (att Portugal fortsätter att underprestera grovt) för att Sverige ska ta sig till VM.