Mästerskapen spelas – trots dödsattacken

En person avled och nio skadades i samband med attacken mot Togos fotbollslandslag på fredagen. Trots tragedin kommer Afrikanska mästerskapen att genomföras som planerat.


På söndagen sparkas turneringen igång och 31 januari avslutas den. Schemat har alltså inte påverkats av attacken som angolanska separatister genomförde mot Togo på fredagen. Angolas regering lovade däremot på lördagen att höja säkerheten kring arrangemanget avsevärt.

– Vår första prioritet är spelarnas säkerhet men mästerskapet kommer att genomföras, säger en talesman för den afrikanska fotbollsunionen, CAF, till BBC.

Enligt talesmannen ska unionen inte ha informerats av Togos fotbollsförbund att landslaget skulle färdas i buss genom ett område som är välkänt för sina oroligheter. Det kom som en överraskning att man inte färdats i flygplan.

– Vi har bett samtliga lag att informera oss om när de ska anlända samt att lämna numren på deltagarnas pass. Togo var det enda lag som inte svarade på uppmaningen och som heller inte informerade oss om att de kom med buss, säger Virgilio Santos från arrangörerna i Angola till portugisiska tidningen A Bola, som citeras av Reuters.

Togos lagkapten Emmanuel Adebayor, till vardags i Manchester City, berättade för BBC att sommarens VM i Sydafrika kommer att få ta en hård smäll av denna händelse.

– Vi upprepar hela tiden att Afrika måste förändra sin bild om vi vill bli respekterade och dessvärre händer det inget, säger Citystjärnan.

I 30 minuter fick spelare och ledare gömma sig i bussen medan säkerhetsstyrkor kämpade bort attackerna. Sedan kunde man föras till olika sjukhus.

– Jag är fortfarande i chocktillstånd. Jag var en av de som fördes till sjukhus. Det var inte förrän då jag insåg vad som hade hänt. Alla spelarna grät, ringde sina föräldrar och grät i luren. De sa sina sista ord för det trodde att de skulle dö, säger Adebayor.

Flera spelare har sagt att man vägrar att delta i turneringen och vill resa hem så snart som möjligt. Men det är ännu oklart hur det blir. Under lördagen väntas ett definitivt beslut tas.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

1 timme sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

2 timmar sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

3 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.