Måndag 8 Aug
Stockholm

Nu är VM i Sydafrika i farozonen

Zuma fick omgående garantera sitt lands "100-procentiga beredskap" att hålla fotbolls-VM om några månader.
1 av 3
Zuma fick omgående garantera sitt lands "100-procentiga beredskap" att hålla fotbolls-VM om några månader. Foto: Scanpix
Danny Jordaan.
2 av 3
Danny Jordaan. Foto:
Blatter med Zuma.
3 av 3
Blatter med Zuma. Foto:

Sydafrikas president Jacob Zuma har landat i Angola för att inviga Afrikanska mästerskapen. Han fick omgående försvara VM-arrangemanget i Afrika i sommar. Han garanterade sitt lands "100-procentiga beredskap" att hålla fotbolls-VM om några månader.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gerillaatacken mot Togos landslagsbuss i Angolas, som dödade tre personer, skakar hela kontinenten.

Nu när Togos landslag lämnat Angola med Togopresidentens flygplan riktas alla ögon mot VM i Sydafrika till sommaren. Klarar landet av att hålla i monsterprojektet. Kan säkerheten garanteras? Transportsystemet i Sydafrika håller inte den kvalitet och punktlighet européer är vana vid.

 Brottsligheten ligger på en av de högsta nivåer i världen. Färsk statistik visar att det sker fler mord i Sydafrika än krigshärjade Irak.

Förberedelserna har tidigare varit försenade, men i somras visade Sydafrika att man utan besvär klarade av att hålla i Confederations Cup. Trots det har flera länder, däribland Australien och USA, försökt "sno" VM från Sydafrika. Men Fifa-presidenten Sepp Blatter har stått på sig.

"Mycket negativt för Afrika"

Men efter attacken mot Togos landslagsbuss har kritikerna fått vatten på sina kvarnar. När Sydafrikas kontroversielle president Jacob Zuma landade i Angolas huvudstad Luanda handlade frågorna mer om Sydafrika än Angola.

Zuma fick omgående garantera sitt lands "100-procentiga beredskap" att hålla fotbolls-VM om några månader.

Men det är inte alla som är lika övertygade. Kalusha Bwalya, en gång årets spelare i Afrika och numera ordförande för Zambias fotbollsförbund, är oroad.

– Det här är mycket negativt för Afrika och för vår fotboll. Och det är mycket besvärande att något sådant här händer månaderna före VM, säger han.

"Sydafrika är inte Angola"

Men Bwalyas uttalande sågas av sydafrikanska representanter.

– Vi betraktar det som hände i Angola som en isolerad terrorhändelse. Och den ska behandlas därefter, löd Rich Mkhondos, talesman för den lokala VM-kommittén för 2010 års mästerskap, beska kommentar.

En av Sydafrikas mest pressade personligheter, VM-arrangemangets ordförande Danny Jordaan, har fått slå ifrån sig kritiker hela helgen. Han har gång på gång fått repetera "Sydafrika är inte Angola, Sydafrika är inte Angola" för att försöka hindra en så kallad "snöbollseffekt".

En sak står klart efter terrorattacken i Angola: VM-arrangemanget i Sydafrika kommer vara under attack från alla håll och kanter under de närmaste månaderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.