Inget lyckat försök, enligt herr Östergren.
Inget lyckat försök, enligt herr Östergren. - Foto: Antonio Calanni/AP/SCANPIX

”Serbien missade att varna Italien”

Serbien visste att huliganerna skulle på matchen men hade glömt att meddela Italien.


Huligan häktad

UEFA och det italienska fotbollsförbundet har identifierat sammanlagt 38 huliganer som ska ha varit aktiva under upploppen. Huliganledaren Ivan Bogdanov, personen som var mest aktiv under protesten, häktades under gårdagskvällen. Utöver honom har ytterligare 16 personer arresterats.

GENOA. Kaoset som utbröts i EM-kvalmatchen mellan Italien och Serbien i Genoa kan inte ha undgått någon. Där de serbiska fansen sedan länge hade planerat att stoppa matchen på grund av politiska skäl. Nyheter24:s bloggare Gustav Östergren är förbannad på det som hände.

­– Det som rör upp mest känslor är dock serbernas politiska agenda, där merparten består av ultranationalistiska ultras, som vill att ”stor-Serbien” återskapas. Vilket demonstrerades med att bränna den albanska flaggan, veckla ut banderoller om Kosovo och slänga upp tre fingrar i skyn, skriver han i sin blogg och fortsätter:

– Inte blir det bättre av att de serbiska spelarna slänger upp tre fingrar och applåderar supportrarna i hopp om att lugna ned dem. Snacka om misslyckat.

Serbien hade glömt att meddela att flera huliganer sedan tidigare hade planerat att ställa till med problem under matchens gång.

– För vanligtvis ska ansvaret ligga på arrangörerna, i det här fallet blir det dock mer problematiskt, då Serbien missat att varna Italien om de stora problemen och antalet resande våldsverkare, skriver han.

Efter har FIFA öppnat för att båda länderna kan få stränga straff efter att de har startat en utredning.

/
/
/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!