Den magiska situationen där förbundskaptenen tvingas läsa upp spelarnas krav inför en samlad världspress.
1 av 3
Den magiska situationen där förbundskaptenen tvingas läsa upp spelarnas krav inför en samlad världspress. - Foto: Francois Mori/AP/SCANPIX
Domenech är och förblir en av de mest farsartade franska förbundskapterna genom tiderna.
2 av 3
Domenech är och förblir en av de mest farsartade franska förbundskapterna genom tiderna. - Foto: Martin Meissner/AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Francois Mori/AP/SCANPIX

Intervjun fotbollsvärlden längtat efter - Domenech talar ut

Franska revolutionens slagord är de sista man vill förknippa med ett franskt landslag som under sommaren 2010 bevisade för omvärlden vad som sker om man blandar hybris med bortskämda fotbollsspelare.


Myteriet:

Det numer klassiska myteriet härstammade från att den franske stjärnan Nicolas Anelka valde att yttre några mindre väl valda ord till sin förbundskapten. Något som först såg honom utbytt i halvtid och därefter hemskickad från världsmästerskapet.

Men det fick endast de övriga spelarna att se rött. Med Patrice Evra i spetsen deklarerade spelartruppen att de i fortsättningen vägrade träna under den pågående VM-turneringen i protest mot att Anelka blivit "så illa behandlad".

Det hela kulminerade i att franska fotbollsförbundet tvingade lirarna att ta sitt ansvar, men när truppen återigen anlände till Charles de Gaulles flygplats, var det inte många som väntade med franska flaggor. I stället blev Domenech avskedad och många av spelarna lade sina landslagsdojor på hyllan.

PARIS. Det var sommarens stora kollaps. Kontroversen förvandlades snabbt till VM-festens stora fars. Det är och kommer förmodligen förbli det största franska fiaskot under en lång tid framöver.

Nu väljer äntligen huvudpersonen själv, Raymond Domenech, att tala ut om vad som gick snett:

– Jag vill berätta sanningen, jag är inte en idiot som många väljer att kalla mig, säger han enligt The Guardian.

Den kontroversielle tränaren kallar sina då uttagna spelare för "foolhardy brats" (bortskämda skitungar), men tar ändå ansvaret för vad som skedde. Dock inte utan en viss reservation.

– Jag accepterar inte kritiken från politiker eller forna spelare som valt att bli journalister själva. Även om de har rätt att säga vad de vill, så ska det inte stoppa mig från att dra mina egna slutsatser kring vad som gick snett.

"Myteriet" som det snabbt blev döpt till av internationella medier, levde som gamar efter att Nicolas Anelka blivit hemskickad och resterande lagkamrater strejkat till förmån för Chelseaanfallaren.

Frankrike åkte ur turneringen redan i gruppspelet och åkte hem med endast en poäng i bagaget. Det sista laget kunde komma undan med var de tre mest klassiska orden som strömmat ut från frankernas rike:

Liberté, égalité, fraternité - Frihet, jämlikhet, broderskap, var inte direkt ord man valde att använda för att beskriva det franska landslaget under sommaren 2010.

På onsdag släpps hela intervjun med den mindre populäre före detta franske förbundskaptenen i sin helhet, men mycket talar för att Domenech fortsatt kommer skjuta undan det överhängande ansvaret och attackera spelarna. Farsen blir total när varken den ena eller andra sidan vill ta ansvar för sina gärningar.

Vad gör Domenech i dag? Det skulle ni haft väldigt svårt att gissa er fram till:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.