Den magiska situationen där förbundskaptenen tvingas läsa upp spelarnas krav inför en samlad världspress.
1 av 3
Den magiska situationen där förbundskaptenen tvingas läsa upp spelarnas krav inför en samlad världspress. - Foto: Francois Mori/AP/SCANPIX
Domenech är och förblir en av de mest farsartade franska förbundskapterna genom tiderna.
2 av 3
Domenech är och förblir en av de mest farsartade franska förbundskapterna genom tiderna. - Foto: Martin Meissner/AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Francois Mori/AP/SCANPIX

Intervjun fotbollsvärlden längtat efter - Domenech talar ut

Franska revolutionens slagord är de sista man vill förknippa med ett franskt landslag som under sommaren 2010 bevisade för omvärlden vad som sker om man blandar hybris med bortskämda fotbollsspelare.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Myteriet:

Det numer klassiska myteriet härstammade från att den franske stjärnan Nicolas Anelka valde att yttre några mindre väl valda ord till sin förbundskapten. Något som först såg honom utbytt i halvtid och därefter hemskickad från världsmästerskapet.

Men det fick endast de övriga spelarna att se rött. Med Patrice Evra i spetsen deklarerade spelartruppen att de i fortsättningen vägrade träna under den pågående VM-turneringen i protest mot att Anelka blivit "så illa behandlad".

Det hela kulminerade i att franska fotbollsförbundet tvingade lirarna att ta sitt ansvar, men när truppen återigen anlände till Charles de Gaulles flygplats, var det inte många som väntade med franska flaggor. I stället blev Domenech avskedad och många av spelarna lade sina landslagsdojor på hyllan.

PARIS. Det var sommarens stora kollaps. Kontroversen förvandlades snabbt till VM-festens stora fars. Det är och kommer förmodligen förbli det största franska fiaskot under en lång tid framöver.

Nu väljer äntligen huvudpersonen själv, Raymond Domenech, att tala ut om vad som gick snett:

– Jag vill berätta sanningen, jag är inte en idiot som många väljer att kalla mig, säger han enligt The Guardian.

Den kontroversielle tränaren kallar sina då uttagna spelare för "foolhardy brats" (bortskämda skitungar), men tar ändå ansvaret för vad som skedde. Dock inte utan en viss reservation.

– Jag accepterar inte kritiken från politiker eller forna spelare som valt att bli journalister själva. Även om de har rätt att säga vad de vill, så ska det inte stoppa mig från att dra mina egna slutsatser kring vad som gick snett.

"Myteriet" som det snabbt blev döpt till av internationella medier, levde som gamar efter att Nicolas Anelka blivit hemskickad och resterande lagkamrater strejkat till förmån för Chelseaanfallaren.

Frankrike åkte ur turneringen redan i gruppspelet och åkte hem med endast en poäng i bagaget. Det sista laget kunde komma undan med var de tre mest klassiska orden som strömmat ut från frankernas rike:

Liberté, égalité, fraternité - Frihet, jämlikhet, broderskap, var inte direkt ord man valde att använda för att beskriva det franska landslaget under sommaren 2010.

På onsdag släpps hela intervjun med den mindre populäre före detta franske förbundskaptenen i sin helhet, men mycket talar för att Domenech fortsatt kommer skjuta undan det överhängande ansvaret och attackera spelarna. Farsen blir total när varken den ena eller andra sidan vill ta ansvar för sina gärningar.

Vad gör Domenech i dag? Det skulle ni haft väldigt svårt att gissa er fram till:

/
/
/
/
/