Zlatan ska starta om han är frisk. Inget snack om den saken.
1 av 3
Zlatan ska starta om han är frisk. Inget snack om den saken. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
TV4 ber till högre makter att Sveriges ende superstjärna är frisk nog för att besegra lillebror.
2 av 3
TV4 ber till högre makter att Sveriges ende superstjärna är frisk nog för att besegra lillebror. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Zlatan ler ikapp med den svenska presskåren.
3 av 3
Zlatan ler ikapp med den svenska presskåren. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Ehrnberg: Lägg ner Zlatandebatten omgående

KRÖNIKA. Debatten ebbar ut, men frågan om Zlatans vara eller icke vara ska dö snabbare än Ryan Giggs anseende.


Matchen:

Matchen mellan Sverige och Finland spelas under tisdagskvällen på Råsunda i Solna. TV4 sänder drabbningen som startar klockan 20.00.

STOCKHOLM. Sverige besegrade ett fortfarande delat Moldavien. Vi vann över en nation som fortfarande står på gränsen till inbördeskrig. Vi gjorde det utan Zlatan Ibrahimovic och helt plötsligt tog det hus i helvete kring debatten om det svenska landslaget.

Ska "Ibra" lira från start om han är frisk?

Självklart! Helst skrivet i versaler.

För diskussionen om den i särklass bäste svenske fotbollsspelaren på den här sidan Gre-No-Li existens i det landslaget bör vara en livlös saga. Att den ens kommer på tal är underhållande. Att den får fortsätta raljera är direkt skrämmande.

Han är bäst. Punkt.

Ett Sverige utan Zlatan är inte bara uddlöst och stjärnfattigt. Utan honom saknar det lika mycket fantasi som valfri svensk deckare. För fotbollen bygger på det rigorösa som toppas med egenskaper som får försvarare att tappa andan. Pontus Wernbloom, Olof Mellberg och till viss del Anders Svensson är fokala punkter i det rigorösa. Emir Bajrami, Tobias Hysén och Sebastian Larsson är en salig mix av fantasi och stabilitet - men det är i Zlatan som vi åtminstone kan snacka om en alfahane med färdigheter utöver det vanliga.

Det är klart att Ibrahimovic gång efter annan kladdar fem touche för mycket på bollen. Självfallet kan han gång efter annan sänka sina medspelare med gester och glåpord. Men i nästa sekvens kan han slå en passning som till och med får den samlade brittiska presskåren att tappa fattningen.

I enlighet med debatten som rasat är detta tydligen inget vi uppskattar.

Vi verkar inte njuta av att en av de bästa svenska spelarna som någonsin kickat kula vill ställa upp. Men det är klart, misslyckas vi med att besegra en ny blåbärsnation (läs Finland) när han återfinns i startelvan - då kan den här debatten få raljera precis så länge den vill.

För Finland ska besegras. Lillebror ska krossas. Lyckas vi inte med det är det bara att lägga ner, göra om och göra rätt - och acceptera att vare sig vi har en av Europas bästa spelare i laget eller ej, har vi inget i ett EM att göra.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!